Ανατροπές αναμένεται να φέρουν στην αγορά οι προωθούμενες αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταθέσει σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εσωστρέφειας, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει τριετή διάρκεια σε μισθωτήρια που θα συνάπτονται μετά την ψήφιση του νόμου, προβλέποντας ωστόσο καθεστώς προστασίας για τις υφιστάμενες επαγγελματικές μισθώσεις έως τη λήξη τους.

Επίσης, με την τροπολογία θα περιορίζεται και η διαφορά στο ύψος των αποζημιώσεων που οφείλουν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές για την πρόωρη λύση της μίσθωσης. Σήμερα, για τους ιδιοκτήτες είναι 24 μισθώματα, ενώ για τους ενοικιαστές ένα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, οι προωθούμενες αλλαγές έχουν ήδη συμφωνηθεί με το ΠαΣοΚ, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη η οριστική έγκριση από την πλευρά της τρόικας.

Η εξέλιξη αυτή βρίσκει αντίθετους τους επιχειρηματίες –έμποροι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και κάνουν λόγο για μεγάλες ανατροπές που έρχονται στην αγορά. «Η τροπολογία αυτή, αν και ακόμα δεν την έχουμε δει στο σύνολό της, φαίνεται να είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες πασχίζουν να επιβιώσουν στην κρίση για να μη βάλουν λουκέτο, έρχεται να προστεθεί η ανασφάλεια. Ανασφάλεια και για τις παλιές επιχειρήσεις, αλλά και για τις νέες», λέει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην επιχειρηματικότητα. «Εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα. Μια τροπολογία που προβλέπει τριετή διάρκεια δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τα πέντε χρόνια που δικαιολογεί η Εφορία για την απόσβεση μιας επένδυσης», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Στην άλλη πλευρά, πάντως, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών ακινήτων που υποστηρίζουν την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς, σημειώνοντας ότι το σημερινό καθεστώς παρέχει προνομιακή προστασία ορισμένων ισχυρών επαγγελματικών τάξεων. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι εξαιτίας του προστατευτισμού που ισχύει προς όφελος των ενοικιαστών και παρά τη μείωση των τιμών στην αγορά ακίνητων, κανένας επενδυτής δεν εμφανίζεται για αγορά επαγγελματικών ακίνητων.