Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι σε αυτή τη στήλη όταν ασχολήθηκε με το θέμα της τεχνητής καρδιάς και αμέσως με όλους τους τρόπους ήρθαν τα ερωτήματα, με κυρίαρχο το «Γιατί να εμφυτεύονται αντλίες υποστήριξης όταν υπάρχει η τεχνητή καρδιά».

Η απάντηση είναι ευνόητη. Απλούστατα γιατί η επιβίωση των αρρώστων με τεχνητή καρδιά δεν είναι μέχρι σήμερα καλύτερη από την επιβίωση των αρρώστων με αντλίες υποστήριξης.

Οι αντλίες υποστήριξης είναι συσκευές που αυξάνουν την προωθητική δύναμη της καρδιάς όταν βρίσκεται σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Προϋποθέτουν όμως λειτουργία της φυσικής καρδιάς. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με την αντλία. Πρόκειται για συσκευές που ενισχύουν κυρίως τις συστολές της αριστερής κοιλίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και της δεξιάς κοιλίας, όταν και αυτή ανεπαρκεί.

Οι αντλίες υποστήριξης χρησιμοποιούνται κυρίως είτε για να δοθεί χρόνος ούτως ώστε να βρεθεί καρδιά για μεταμόσχευση είτε η ίδια η καρδιά να αναλάβει με τις δικές της δυνάμεις να λειτουργεί και πάλι κανονικά. Αυτό παρατηρείται συνήθως σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, όταν υποχωρήσει η φλεγμονή.

Όμως, ακόμα και η μεταμόσχευση καρδιάς δεν είναι μία απλή ιστορία, γιατί πολλές φορές το μόσχευμα το απορρίπτει ο οργανισμός και ο άρρωστος είναι υποχρεωμένος να ζει με φάρμακα που αναστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο άρρωστος να είναι επιρρεπής σε επικίνδυνες για τη ζωή του λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση ή πνευμονία), καθώς και σε ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, που έχουν σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. λεμφώματα).

Τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την ανοσοκαταστολή είναι η κυκλοσπορίνη και η κορτιζόνη.

Γι’ αυτούς άλλωστε τους λόγους οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς έχουν απόλυτη ένδειξη για αρρώστους που βρίσκονται σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση από οποιαδήποτε άλλη σοβαρή αρρώστια.

Τέλος, λέγεται ότι ένας άρρωστος βρίσκεται σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας όταν εμφανίζει αδυναμία να κινείται στοιχειωδώς κυρίως λόγω της μυϊκής ατροφίας που παρατηρείται στο στάδιο αυτό ή εκδηλώνει δύσπνοια ακόμα και στην παραμικρή προσπάθεια, οπότε αναγκάζεται να είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι.

Με την εμφύτευση της αντλίας υποστήριξης, η κατάσταση του αρρώστου βελτιώνεται εντυπωσιακά μέχρι του σημείου σε ορισμένες περιπτώσεις να επανέρχεται ακόμα και στην εργασία του.