Κινέζοι χημικοί δημιούργησαν έναν επαναστατικό τύπο μελάνης για εκτυπωτές που έχει την ιδιότητα να εξαφανίζεται ύστερα από 22 ώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ό,τι εκτυπώνεται σε ένα χαρτί έχει διάρκεια ζωής λιγότερο από μία μέρα, με αποτέλεσμα το χαρτί να γίνεται πάλι λευκό και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Ο Σιν Ξιάο Αν Ζανγκ που είναι καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Ξιλίν της Κίνας, δημιούργησε μαζί με τους συνεργάτες του το «αόρατο» μελάνι που δουλεύει συνδυαστικά με ένα ειδικό χαρτί που είναι επιστρωμένο με μία ουσία που λέγεται οξαζολιδίνη. Το μελάνι δεν είναι τίποτα άλλο από νερό το οποίο τοποθετείται στη θέση του μελανιού στον εκτυπωτή.

Οι κινέζοι ειδικοί ανέφεραν στο «Nature Communications» όπου δημοσίευσαν την εφεύρεσή τους, ότι το κόστος του συγκεκριμένου χαρτιού είναι περίπου 5% ακριβότερο από εκείνο των κανονικών εκτυπωτών. Ωστόσο, ανέφεραν, μπόρεσαν ένα φύλλο χαρτιού να το χρησιμοποιήσουν σχεδόν 50 φορές, εξοικονομώντας πολύ περισσότερα χρήματα.

Το περιεχόμενο των εκτυπώσεων μπορεί να διαθέτει τέσσερις διαφορετικούς χρωματισμούς και στο μέλλον ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει, είπαν. Κατά την άποψή τους, το νέο αόρατο μελάνι αναμένεται να έχει πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από την εξοικονόμηση χαρτιού.

Κι αυτό γιατί στους χώρους δουλειάς, όπως λένε, το 40% των χαρτιών που εκτυπώνονται καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων ύστερα από μια απλή ανάγνωση του περιεχομένου τους. Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι αν ο νέος τύπος χαρτιού μπορεί να είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Οι κινέζοι χημικοί υποστήριξαν πως επί του παρόντος αποδείχτηκε πως η χρήση του χαρτιού ήταν απόλυτα ασφαλής, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν ύστερα από δοκιμές τοξικότητας του προϊόντος που πραγματοποίησαν με ποντίκια.