Μέχρι την 1η Μαρτίου θα έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία τα επικίνδυνα χημικά όπλα, σύμφωνα με δηλώσεις του σύρου πρέσβη στη Ρωσία. που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

«Μεγάλο μέρος των χημικών όπλων, τα πιο επικίνδυνα φορτία, θα έχουν μεταφερθεί εκτός χώρας μέχρι την 1η Μαρτίου» ανέφερε ο Ριάντ Χαντάντ.

Η Συρία είχε χάσει την προθεσμία της απομάκρυνσης των πιο επικίνδυνων χημικών όπλων στις 31 Δεκεμβρίου 2013, η οποία αποτελούσε μέρος της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Η Δαμασκός, επίσης, έχασε την προθεσμία παράδοσης του συνόλου του χημικού της οπλοστασίου στις 5 Φεβρουαρίου.

Λαβρόφ: Απαράδεκτο το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στο μεταξύ, το σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία είναι «απολύτως απαράδεκτο» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι ιδέες που μάς διαβιβάσθηκαν είναι απολύτως απαράδεκτες και περιέχουν ένα τελεσίγραφο για την κυβέρνηση της Συρίας. Είναι μονομερείς και εκτός πραγματικότητας. Δημιουργείται η εντύπωση ότι επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί το ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως και εδώ και λίγο καιρό το ζήτημα των χημικών όπλων, για να βρεθεί ένα πρόσχημα για τη διακοπή της πολιτικής διαδικασίας, για τη διαμόρφωση κατηγοριών κατά της Δαμασκού και για την επιστροφή στο στρατιωτικό σενάριο με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να προσέξει μία όχι λιγότερο σημαντική πτυχή της κρίσης: Την άνοδο της τρομοκρατίας» πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον αλγερινό ομόλογό του Ραμτάν Λαμάμρα στη Μόσχα.

Οι δυτικές χώρες προσπάθησαν τη Δευτέρα να επιτύχουν μία συμφωνία με τη Ρωσία επί σχεδίου απόφασης για την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση του συριακού πληθυσμού στην ανθρωπιστική βοήθεια και κυρίως για την άμεση άρση της πολιορκίας πολλών πόλεων της Συρίας όπου οι άμαχοι έχουν παγιδευθεί στις συγκρούσεις.

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρονται οι πόλεις Χομς, Νουμπλ και Ζάχρα στην περιοχή του Χαλεπίου, ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ στη Δαμασκό και πολλές κοινότητες της Γούτα, στην περιφέρεια της συριακής πρωτεύουσας.

Η απόφαση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των διατυπώσεων. Ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει μελλοντικά στοχευμένες κυρώσεις κατά των προσώπων που εμποδίζουν την ανθρωπιστική συνδρομή ή διαπράττουν βιαιότητες κατά των αμάχων.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν απάντησε αμέσως ότι η χώρα του, πιστός σύμμαχος της Δαμασκού, όπως συστηματικά πράττει από την έναρξη της συριακής σύρραξης, αρνείται κατηγορηματικά μια τέτοια απόφαση.