Σχέδιο νόμου το οποίο θα υποχρεώνει τις εταιρείες που κατασκευάζουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες να υιοθετήσουν τεχνολογία που θα αχρηστεύει τις συσκευές αυτές εάν κλαπούν ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας Μαρκ Λένο αναμένεται να παρουσιάσει τη σχετική πρόταση τις επόμενες ημέρες, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες κλοπές τέτοιων συσκευών.

Με βάση τη νομοθεσία που αναμένεται να προταθεί, όλες οι συσκευές που θα πωλούνται στην Καλιφόρνια από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα πρέπει να διαθέτουν αυτήν την αντικλεπτική τεχνολογία (διακόπτη απενεργοποίησης ή kill switch). Μετά την ημερομηνία αυτή, οι εταιρείες που θα κατασκευάζουν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα χωρίς την προδιαγραφή ασφαλείας και απενεργοποίησης θα πληρώνουν πρόστιμο έως 2.500 δολαρίων για καθεμία «απροστάτευτη» συσκευή που θα πωλούν.

Εάν ψηφιστεί η νομοθεσία αυτή, οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων είναι πολύ πιθανό να εγκαταστήσουν αυτήν τη λειτουργία σε όλες τις συσκευές που θα πωλούνται στις ΗΠΑ αφού δεν θα τις συμφέρει οικονομικά να κατασκευάζουν ειδικές εκδόσεις κινητών τηλεφώνων που θα διατίθενται προς πώληση μόνο στην Καλιφόρνια.

Η κλοπή έξυπνων κινητών τηλεφώνων που συχνά γίνεται με την απειλή σωματικής βίας κατά των κατόχων έχει εξελιχθεί σε μάστιγα στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων των ΗΠΑ. Πέρυσι στο Σαν Φρανσίσκο εκπλάπησαν 2.400 κινητά τηλέφωνα, 23% περισσότερα από το 2012.

Θεωρητικά η εγκατάσταση λογισμικού σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα που θα τα καθιστά άχρηστα με μια εντολή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ή παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου –αφού δηλωθούν από τον νόμιμο κάτοχο ως κλεμμένα –θα μείωνε το έγκλημα.

Σήμερα κάποιες συσκευές κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν και λειτουργίες απενεργοποίησης και σβησίματος προσωπικών δεδομένων όταν κλαπούν. Για να ενεργοποιηθούν ξανά ή να επαναπρογραμματιστούν χρειάζεται ειδικός κωδικός ή εξακρίβωση των στοιχείων του χρήστη.

Τέτοιου είδους τεχνολογία παρέχουν εταιρείες όπως η Apple και η Samsung. Η «κλειδαριά» της Apple αποτελεί μέρος του νέου λειτουργικού συστήματος iOS7, ενώ η Samsung προεγκαθιστά τη λειτουργία Lojack στις έξυπνες συσκευές που έχουν λειτουργικό Android, απαιτείται όμως η καταβολή μηνιαίας συνδρομής για τη λειτουργία της. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η Microsoft και η Google έχουν ή εξετάζουν να παρουσιάσουν άμεσα τέτοια λειτουργία.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές της Καλιφόρνιας όμως, για να αποτραπούν ουσιαστικά οι κλοπές θα πρέπει οι όλες έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας να διαθέτουν υποχρεωτικά τη σχετική τεχνολογία ασφαλείας που προτείνεται.

Οι προτάσεις του Λένο όμως αναμένεται ότι θα συναντήσουν αντιδράσεις από την οργάνωση CTIA που εκπροσωπεί φορείς παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου όπως είναι η AT&T, η Verizon Wireless και η T-Mobile US.

Πέρυσι, η CTIA είχε επισημάνει στην Ομοσπονδιακή Αρχή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ ότι «το kill switch δεν αποτελεί λύση». Και αυτό γιατί θεωρoύσε ότι εάν οι χάκερ αποκτήσουν τον έλεγχο κινητών θα μπορούσαν να τα απενεργοποιήσουν και να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι νόμιμοι χρήστες τους –περιλαμβανομένων και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τζέφρι Κλάιν πέρυσι είχε προτείνει να μην μπορεί μια εταιρεία να αγοράζει ή να πουλάει ένα χρησιμοποιημένο έξυπνο κινητό τηλέφωνο χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του. Το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει περάσει ακόμη από τη Γερουσία.

Ηλεκτρονικό κλείδωμα

Εάν οι έξυπνες φορητές συσκευές έχουν ειδικό λογισμικό από τον κατασκευαστή, αυτό θα μπορεί να τις κλειδώνει εξ αποστάσεως με ειδική εντολή από την εταιρεία μόλις δηλωθεί κλοπή