Αντιδράσεις προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης σε νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς και ομογενείς, όπως είχε κατοχυρωθεί βάσει του νόμου Ραγκούση το 2010. Ελάχιστοι πάντως σε σχέση με το συνολικό εκλογικό σώμα υπήρξαν οι αλλοδαποί και ομογενείς που έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτού στις προηγούμενες εκλογές.

Στην ανάγκη εναρμόνισης με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που εκδόθηκε το 2013 και έκρινε αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου στις συγκεκριμένες κατηγορίες, παραπέμπει το υπουργείο Εσωτερικών σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από πλευράς ΠαΣοΚ.

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που επέφερε ο νόμος Ραγκούση, εμφανίζεται ειδικότερα το ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να αγνοηθεί η απόφαση ενός ανώτατου δικαστηρίου. Για τον λόγο αυτό, νομικοί του κόμματος εξετάζουν την επίμαχη τροπολογία με στόχο να διασφαλιστεί – όπως υπογραμμίζεται – ότι οι τροποποιήσεις που προωθούνται θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες βάσει και της απόφασης του ΣτΕ.

«Αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι η μη συμμετοχή σε αυτές των μεταναστών» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠαΣοΚ ζητώντας να υπάρξει καταγραφή και των απόψεων των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) και της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ).

«Το ΠαΣοΚ που ταυτίζεται ιστορικά και πολιτικά με όλες τις μεγάλες αλλαγές και τα μεταρρυθμιστικά βήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εγγυάται και προστατεύει το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης σε συνεχή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τα άξια στελέχη τους» σημειώνεται σε ανακοίνωσή του.

Ιδιαίτερη επικριτική έναντι της προωθούμενης τροπολογίας εμφανίστηκε η ΔΗΜΑΡ. «Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πως με την επίμαχη τροπολογία «το δίκαιο του αίματος και οι πιο στενές εθνοκεντρικές αντιλήψεις αναδεικνύονται σε ιδεολογικές σημαίες της ελληνικής πολιτείας». Στο πλαίσιο αυτό καλεί ειδικά το ΠαΣοΚ να καταψηφίσει την τροπολογία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης το 2010, κάνοντας χρήση του νόμου Ραγκούση είχαν εγγραφεί σε εκλογικούς καταλόγους 12.574 αλλοδαποί, εκ των οποίων 9.927 ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών και 2.647 ομογενείς.

«Βάσει των στοιχείων αυτών δεν προκύπτει κάποια ουσιώδης και ξαφνική αλλαγή του εκλογικού σώματος» σχολιάζουν υπέρμαχοι του νόμου Ραγκούση.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Οπως εξάλλου προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στα μέσα του 2012 – λίγους μήνες δηλαδή πριν δει το φως της δημοσιότητας η απόφαση του ΣτΕ τον Νοέμβριο του έτους αυτού – κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Ραγκούση είχε χορηγηθεί ιθαγένεια σε 6.074 αλλοδαπούς δεύτερης γενιάς και είχαν εκδοθεί αποφάσεις πολιτογράφησης για 15.710 ομογενείς κατόχους του ειδικού δελτίου ομογενούς. Παράλληλα, 155 αλλογενείς αλλοδαποί είχαν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ ανέφερε πως οι διατάξεις «δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα» με δεδομένο ότι «αναγνωρίζουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, μη έχοντες καν την ιδιότητα του ομογενούς, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, παραβιάζοντας έτσι την αρχή ότι τα πολιτικά αυτά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε έλληνες πολίτες».