Οι γυναίκες έχουν πιο κακή ποιότητα ζωής έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο απ’ ό,τι οι άντρες – τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο έπειτα από την εκδήλωσή του, σύμφωνα με μία νέα, αμερικανική μελέτη.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist στη Βόρειο Καρολίνα εξέτασαν 1.370 άνδρες και γυναίκες με ισχαιμικό εγκεφαλικό ή «μίνι» εγκεφαλικό, τρεις μήνες και ένα χρόνο έπειτα από την εκδήλωσή του.

Και τα δύο είδη εγκεφαλικού οφείλονται σε παρεμπόδιση της ροής αίματος στον εγκέφαλο. Το «μίνι» εγκεφαλικό που επιστημονικά αποκαλείται παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο ήπιο και έχει μικρότερη διάρκεια από το πλήρες ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neurology», αξιολόγησαν την ποιότητα της ζωής των ασθενών χρησιμοποιώντας μία φόρμουλα που εξετάζει την κινητικότητα, την αυτοφροντίδα, τις καθημερινές δραστηριότητες, την ψυχική κατάσταση (κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές) και τον πόνο.

Όπως διαπίστωσαν, στους τρεις μήνες οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, πόνο και δυσφορία, καθώς και να έχουν πιο περιορισμένη κινητικότητα, αλλά οι διαφορές ήταν πιο έντονες στις ηλικίες άνω των 75 ετών.

Έπειτα από ένα χρόνο, οι γυναίκες εξακολουθούσαν να έχουν χαμηλότερη βαθμολογία στην ποιότητα της ζωής, αλλά οι διαφορές με τους άντρες ήταν μικρότερες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τσέρυλ Μπάσνελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας και ειδική σε θέματα εγκεφαλικών, εξήγησε ότι η ανάρρωση των γυναικών πιθανώς δυσχεραίνεται από την χαμηλότερη μυϊκή μάζα που εκ φύσεως διαθέτουν.

Και πρόσθεσε: «Επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι επιζούν από τα εγκεφαλικά επεισόδια, πρέπει να επινοηθούν καλύτερα παρεμβάσεις, ακόμα και ειδικά για κάθε φύλο διαγνωστικά εργαλεία, ώστε να βελτιωθεί περισσότερο η ζωή των ασθενών».