Ο αμερικανικός παράγων επιστρέφει στο Κυπριακό ύστερα από αποχή που διήρκεσε δέκα χρόνια (από τα δημοψηφίσματα για το Σχέδιο Ανάν). Στο μεταξύ μεσολάβησαν εξελίξεις που η υπερδύναμη δεν μπορούσε να παραβλέψει.

Ο εντοπισμός στην κυπριακή ΑΟΖ κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πολύ πιθανόν πετρελαίου, η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Αραβική Ανοιξη και η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία του Ερντογάν αναβάθμισαν τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου.

Η επιστροφή των Αμερικανών στο Κυπριακό οφείλεται και στην αλλαγή εξουσίας στην Κύπρο. Με τις κυβερνήσεις Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια οι σχέσεις ήταν παγωμένες. Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, πολιτικού κεντροδεξιού με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της λύσης του Κυπριακού άλλαξε τα δεδομένα.

Ο νέος πρόεδρος έγινε αξιόπιστος συνομιλητής των ΗΠΑ από τη στάση που τήρησε η Κύπρος στο θέμα της Συρίας. Αφετηρία της νέας εποχής των αμερικανοκυπριακών σχέσεων ήταν η πρόσκληση του Ν. Αναστασιάδη στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μετέφερε τη συμπαράσταση του Μπαρόκ Ομπάμα. Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε στήριξη σε τρία ζητήματα: Κυπριακό, Αμμόχωστος και οικονομία.