Τα πρωτότοκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα δευτερότοκα και τα επόμενα αδελφάκια τους να γίνουν υπέρβαροι και παχύσαρκοι μεσήλικες, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, εξέτασαν 50 υπέρβαρους άνδρες, ηλικίας 40 έως 50 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από χρόνια προβλήματα υγείας.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς ήταν πρωτότοκοι ζύγιζαν κατά μέσον όρο 6,9 κιλά περισσότερα απ’ ό,τι όσοι ήταν δευτερότοκοι ή τριτότοκοι.

Επιπλέον, είχαν κατά 33% μικρότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη υποδηλώνει ότι ο οργανισμός δεν είναι αρκετά ευαίσθητος στην ορμόνη αυτή, με συνέπεια υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Scientific Reports», τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι πρωτότοκοι ενήλικες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εν τούτοις, προσθέτουν ότι επειδή η μελέτη τους διεξήχθη σε πολύ μικρό αριθμό εθελοντών, τα ευρήματά της θα πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από