Πιλοτική εφαρμογή ενός έτους για 200 κρατουμένους, οι οποίοι –εντός του 2014 όπως εκτιμάται –θα αποφυλακιστούν φορώντας το γνωστό μόνο από τις κινηματογραφικές ταινίες μέχρι σήμερα βραχιόλι, προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα σταλεί στο ΣτΕ για να πάρει πράσινο φως για την εφαρμογή του.

Αμέσως μόλις εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και επιλεγεί ο ανάδοχος –φυσικό ή νομικό πρόσωπο –οι πρώτοι 200 κρατούμενοι που θα ενταχθούν πιλοτικά στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο, μέχρι την ώρα που θα φορέσουν το βραχιόλι και θα μπορούν υπό όρους να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Απαραίτητη προϋπόθεση ο ανάδοχος να διατηρεί κέντρο ελέγχου και επιτήρησης στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά και σε 24ωρη βάση, με επαρκές διοικητικό και τεχνικό προσωπικό για τον έλεγχο των επιτηρούμενων προσώπων, αλλά και για τη λειτουργία και τη συντήρηση του συστήματος.

Το κόστος. Η δαπάνη βαρύνει τον κρατούμενο και, όπως προβλέπεται, καταβάλλεται σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας, που υποδεικνύει ο ανάδοχος. Το κόστος για κάθε επιτηρούμενο προσδιορίζεται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα και δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15 ευρώ κάθε ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το κόστος μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Σε περίπτωση πάντως αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του κρατουμένου να πληρώσει το σύνολο ή έστω μέρος της δαπάνης για το ηλεκτρονικό βραχιόλι, τότε το κόστος βαρύνει το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης στην οικία του επιτηρουμένου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ληφθεί η απόφαση ένταξής του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, που στόχο έχει την αποσυμφόρηση των ασφυκτικά γεμάτων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η επιλογή. Οι πρώτοι 200 κρατούμενοι που θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι:

n Εως 50 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια και εκτίνουν την ποινή τους στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

n Εως 50 ανήλικοι καταδικασμένοι με ποινές που φτάνουν τα 10 χρόνια, τις οποίες εκτίνουν στις Φυλακές Αυλώνος και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νησιών που υπάγονται σε αυτή.

n Εως 100 υπόδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης –μέχρι 25 χρόνια –η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Αθήνας και δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.

Πότε θα γίνει η πλήρης εφαρμογή

Μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την πιλοτική εφαρμογήτου θεσμού θα μπορούν να φορέσουν το ηλεκτρονικό βραχιόλι και όλοι οι κρατούμενοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου