Για τα επόμενα βήματα της Πρωτοβουλίας των 58 μίλησε τη Δευτέρα ο πολιτευτής Νίκος Μπίστης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 είπε ότι στο στρογγυλό τραπέζι που στήνεται «η καρέκλα για τη ΔΗΜΑΡ θα είναι μέχρι την τελευταία στιγμή ανοιχτή».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη, ο Νίκος Μπίστης είπε για τις επόμενες κινήσεις για τη δημιουργία της Ελιάς:«Θα προχωρήσουμε στη συνδιάσκεψη όλοι όσοι έχουμε αποφασίσει να συμπαραταχθούμε. Ολα τα υπόλοιπα, μην τα πιστεύετε. Θα καθίσουμε για να συζητήσουμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό. Οι σχέσεις μας με το ΠΑΣΟΚ είναι ειλικρινείς, εποικοδομητικές και εξελισσόμενες. Το εγχείρημα είναι πρωτότυπο και όπως κάθε τι καινούργιο, υπάρχουν δυσκολίες. Υπήρξαν το τελευταίο 10ήμερο, αλλά ξεπερνιώνται. Είμαστε σε μια φάση όπου ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί χωρίς τους 58 ούτε οι 58 χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Ούτε όλο το ΠΑΣΟΚ είναι ενθουσιασμένο από τους 58 ούτε όλοι οι 58 ενθουσιασμένοι από το ΠΑΣΟΚ. Η ουσία είναι ότι η κίνηση αυτή προχωράει σταθερά προς τα εμπρός και ξεπερνάει τα προβλήματα και η λέξη-κλειδί για μένα είναι συνδιοργάνωση, συναπόφαση και έτσι θα βρούμε λύσεις», είπε.

Οσον αφορά στις πιθανές συμμαχίες και συμπλεύσεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ο Νίκος Μπίστης είπε: «Δεν είμαστε ενιαίο κόμμα. Η καρέκλα για τη ΔΗΜΑΡ στο στρογγυλό τραπέζι θα είναι μέχρι την τελευταία στιγμή ανοιχτή. Απλώς, δεν θα περιμένουμε. Θα προχωρήσουμε. Θέλουμε να έρθει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου. Φίλοι που θα δώσουν θετικό προσκλητήριο και μ’ αυτή την έννοια η πιθανή επανατοποθέτηση – διότι δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα – του Ανδρέα Λοβέρδου είναι μια θετική κίνηση. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει μέχρι την τελευταία στιγμή αυτό και είμαστε ανοιχτοί στον οποιονδήποτε».

Ο ίδιος ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τις διαδικασίες συγκρότησης του ενιαίου φορέα και αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο να στηθεί κάλπη για την επιλογή των στελεχών και των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου. «Δεν είμαι θετικός στην κάλπη. Δεν είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και να σας πω γιατί: η κάλπη στήνει ένα ενιαίο κόμμα. Εμείς, δεν είμαστε κόμμα υπό διαμόρφωση. Είμαστε μια παράταξη, μια ομπρέλα, μια «Ελιά» που δεν έχει επέλθει η όσμωση απόψεων και θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε αυτές τις συνθήκες, θεωρώ ότι θα είναι η χαρά των μηχανισμών η κάλπη, οι οποίοι (μηχανισμοί) εξακολουθούν να υπάρχουν. Επιπλέον, ποιοι θα αναδειχθούν από αυτήν την όσμωση; Όσοι έχουν μια παρουσία στην πολιτική δραστηριότητα. Νέοι άνθρωποι που θέλουμε, μέσα από την κάλπη είναι προφανές ότι δεν μπορούν να βγουν και να προχωρήσουν. Αν στους επόμενους έξι-επτά μήνες, όταν επέλθει η όσμωση, τι θα γίνει, θα δούμε…» είπε και συνέχισε:

«Χρειάζεται ίσως ένα μικτό σύστημα. Δεν έχω ακριβή άποψη. Ας το αποφασίσει η συνδιάσκεψη, ποια είναι τα κριτήρια και η διαδικασία για το ψηφοδέλτιο. Πρέπει, όμως, να είναι ένα ψηφοδέλτιο που να μην έχει καμία σκιά, να συνδυάζει το παλιό με το νέο, με έμφαση στο νέο και βέβαια να είναι ικανοί άνθρωποι, διότι ξαφνικά έχουμε πάθει έναν ηλικιακό ρατσισμό. Εμένα, δεν με ενδιαφέρει το πόσο νέος θα είναι στην ηλικία, αλλά να έχει νέες απόψεις».