Η ελληνική οικονομία πιθανόν να σημειώσει νέα μικρή συρρίκνωση φέτος, προειδοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με αυτές της κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών της που προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% εφέτος μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης.

Η τριμηνιαία έκθεσή του ΙΟΒΕ ανέφερε ότι, αν και έχει επιτευχθεί κάποια ισορροπία, χωρίς αύξηση των επενδύσεων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η δημοσιονομική και πολιτική κατάσταση μπορεί να γίνει εύθραυστη.

«Βλέπουμε απουσία δυναμικής στον τομέα των επενδύσεων και μία κόπωση στην οικονομική πολιτική», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος, ο καθηγητής Νίκος Βέττας.

Το ΙΟΒΕ προειδοποίησε επίσης για τον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο όσο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται εγκλωβισμένη σε παρατεταμένες συζητήσεις με την τρόικα.

«Ο κυριότερος παράγοντας ανησυχίας είναι ο εκλογικός κύκλος. Η στάση αναμονής που έχουμε εγκυμονεί κινδύνους. Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει», είπε ο Νίκος Βέττας.

«Πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη συναίνεση για το που πρέπει να πάει η χώρα ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για να μπούμε σε τροχιά μη αναστρέψιμης ανάπτυξης».

Το ΙΟΒΕ, όπως μετέδωσε το Reuters, προέβλεψε επίσης μικρή κάμψη της ανεργίας στο 26% φέτος από το εκτιμώμενο 27,3% το 2013, χάρη στις αυξημένες εξαγωγές και επενδύσεις.

Η Ελλάδα διανύει μία περίοδο στασιμότητας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕΟδυσσέας Κυριακόπουλος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη νέα έκθεση του Ιδρύματος για την Ελληνική Οικονομία.

Ο κ. Κυριακόπουλος έκανε λόγο για κόπωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μη δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με τους επενδυτές.

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Νίκος Βέττας υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι η οικονομία πλησιάζει σταδιακά σε ένα σημείο σταθεροποίησης αναφέροντας τα θετικά νέααπό τον τουρισμό και την τάση αποπληθωρισμού.

Μια πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης ή απομάκρυνσης χώρας από τη νομισματική ένωση είναι πολύ μικρότερη σήμερα, τόνισε.

«Η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονασματος δεν αρκεί για τη δρομολόγηση της επίλυσης των προβλημάτων της χώρας. Ειναι απαραίτητο να μειωθεί μελλοντικά σημαντικό βάρος του χρέους» εξήγησε.

Κατά τον ίδιο, η απομείωση του χρέους θα μπορούσε να γίνει με «σύμφωνα μεταρρυθμίσεων». «Η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αρκεί για τη δρομολόγηση της επίλυσης των προβλημάτων της χώρας. Είναι απαραίτητο να μειωθεί μελλοντικά σημαντικό βάρος του χρέους» εξήγησε.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η στάση αναμονής που συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις δημιουργεί προβλήματα σε μια οικονομία.