Μαθήματα επικοινωνίας, επισημαίνουν παρατηρητές στη Γαλλία, παρέδωσε στον Φρανσουά Ολάντ το τελευταίο διήμερο από την Ινδία η Βαλερί Τριερβελέρ. Επειτα από ένα μεγάλο σοκ –την αποκάλυψη της μυστικής σχέσης του γάλλου προέδρου με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ -, οκτώ ημέρες νοσηλείας με «βαριά μελαγχολία», άλλες τόσες ημέρες ανάρρωσης σε προεδρική κατοικία στις Βερσαλλίες και μία μάλλον ψυχρή και άχαρη δήλωση του Ολάντ ότι «έβαλε τέλος στην κοινή τους ζωή», η πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας φόρεσε το καλύτερο χαμόγελό της και πήγε να προσφέρει τη βοήθειά της στα υποσιτισμένα παιδιά της Ινδίας. Στα διαλείμματα ενός ανθρωπιστικού έργου που υποστήριξε με πάθος, φρόντισε να κάνει και μερικές δηλώσεις που έγιναν γρήγορα τίτλοι, εντός και εκτός της πατρίδας της.

Λίγες ώρες προτού πάρει, χθες το βράδυ, το αεροπλάνο της επιστροφής για το Παρίσι, η Βαλερί Τριερβελέρ ήπιε έναν καφέ με μερικούς γάλλους δημοσιογράφους, μιλώντας μαζί τους επί μιάμιση ώρα. Η συζήτηση ήταν θεωρητικά off the record, αλλά όπως σχολίαζε ο Μπρινό Ροζέρ-Πετί στο «Νουβέλ Ομπζερβατέρ», «είναι και η αξιοποίηση του off μια τέχνη». Χάρη σε αυτή τη «χαλαρή» συζήτηση, λοιπόν, έφθασαν στους Γάλλους ποικίλα σχόλια:

«Αν ο Φρανσουά Ολάντ δεν είχε εκλεγεί πρόεδρος, θα ήμασταν ακόμα μαζί»∙ «Δεν τον πίεσα να γίνει πρόεδρος, ποτέ δεν ονειρεύτηκα να μπω στο Ελιζέ»∙ «Δεν υπήρξε προειδοποίηση, είναι μια ρήξη»∙ «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, συνεχίζουμε να μιλάμε τηλεφωνικά»∙ «Δεν με ενοχλεί να με αποκαλούν πρώην Πρώτη Κυρία, υπήρξα Πρώτη Κυρία. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία στο Ελιζέ»∙ «Το πολιτικό ρεπορτάζ δεν με ενδιαφέρει πλέον, μάλιστα με αηδιάζει και λιγάκι»∙ «Εχω πια εμβολιαστεί [κατά της πολιτικής], δεν φαντάζεται κανείς σε τι σημείο φθάνουν η προδοσία και η υποκρισία, δέχεσαι χτυπήματα χωρίς να τα έχεις ζητήσει, δεν είναι αυτοί οι κώδικές μου»∙ και τέλος, «σήμερα [χθες] επιστρέφω [στη Γαλλία], σε έναν μήνα ποιος ξέρει».

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ. Από την αρχή μέχρι το τέλος της διήμερης επίσκεψής της στη Βομβάη, με τη ΜΚΟ Δράση Εναντίον της Πείνας, η Τριερβελέρ θέλησε, και κατάφερε, να δώσει την εικόνα μιας γυναίκας που γυρίζει σελίδα και αρχίζει μια καινούργια ζωή, με έμφαση στην προσφορά. «Εμεινα 19 μήνες στο Ελιζέ και ανακάλυψα αυτή την πλευρά του εαυτού μου που αγνοούσα, κατάλαβα ότι μπορούσα να είμαι χρήσιμη τόσο στους άλλους όσο και στον εαυτό μου» δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη μοναδική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού πρώτα επισκέφθηκε την παιδική πτέρυγα ενός νοσοκομείου που ειδικεύεται στον βρεφικό υποσιτισμό καθώς και ένα κέντρο καταπολέμησης του παιδικού υποσιτισμού σε μια γιγάντια παραγκούπολη της Βομβάης. «Αυτό το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο εδώ και έξι μήνες, δεν θα το είχα χάσει για τίποτα στον κόσμο. Θα συνεχίσω να εργάζομαι στον ανθρωπιστικό τομέα, ό,τι και αν συμβεί. Δεν ξέρω πώς θα είναι η νέα μου ζωή αλλά έχω χρόνο να το σκεφτώ, μην ανησυχείτε για μένα!» πρόσθεσε. Το μόνο tweet που έστειλε από την Ινδία ενημέρωνε πως στη χώρα αυτή «ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα κάθε 30 δευτερόλεπτα».

Οι κάμερες ακολουθούσαν την Τριερβελέρ παντού∙ και στο φιλανθρωπικό δείπνο όπου παρέστη το βράδυ της Δευτέρας στο πολυτελές ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, το Taj Mahal, και στις συναντήσεις της με πανεπιστημιακούς και συζύγους επιχειρηματιών. Ευθύς εξαρχής αντιμετώπισε με χιούμορ τις στρατιές των φωτορεπόρτερ που έσπευσαν να καταγράψουν την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά «το σκάνδαλο». «Σας ευχαριστώ που ενδιαφέρεστε τόσο για το πρόβλημα του βρεφικού υποσιτισμού στην Ινδία» τους είπε. Και δεν επέτρεψε στιγμή στα προσωπικά να υποβιβάσουν σε δεύτερη μοίρα τα σοβαρά. Περιέγραψε τη συναισθηματική φόρτιση που ένιωσε παίρνοντας αγκαλιά ένα άρρωστο παιδί. «Είδα οικογένειες διαλυμένες από τον πόνο, είδα το βλέμμα αυτών των μανάδων. Στη Γαλλία, σπάνια πεθαίνει κάποιος από πείνα. Τα τρία παιδιά μου είναι υγιή. Στην Ινδία, όμως, το πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά με συγκλονίζει. Εδώ ξέρουν τι θα πει η λέξη «επιβίωση»».

«ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ». «Βλέποντας τη Βαλερί Τριερβελέρ στις οθόνες των τηλεοράσεων ολόκληρου του κόσμου», επισήμανε ο Μπρινό Ροζέρ-Πετί, «ο τηλεθεατής δεν μπορεί παρά να εκπλαγεί με τη δύναμη χαρακτήρα που δείχνει η πρώην Πρώτη Κυρία, όντας σοβαρή, χαμογελαστή και αξιοπρεπής, την ώρα που μόλις έχει περάσει ίσως τις πιο δύσκολες ημέρες της ζωής της. Κατά κάποιον τρόπο, προκαλεί τον θαυμασμό και αντιστρέφει την κατάσταση. Από την αδυναμία της βγάζει δύναμη…». Το ταξίδι της Τριερβελέρ στην Ινδία διήρκεσε περίπου όσο και η επίσημη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Τουρκία, η πρώτη γάλλου προέδρου στη γείτονα εδώ και 22 χρόνια. Οι μόνες «ειδήσεις» που μετέδιδαν εντούτοις από εκεί χθες πολλά γαλλικά Μέσα, από τη «Φιγκαρό» έως το FranceTV, ήταν κάποιοι αστεϊσμοί που έκανε ο γάλλος πρόεδρος, «παρά τα άσχημα στοιχεία για την ανεργία και τον χωρισμό του από τη Βαλερί Τριερβελέρ».