Με τη συγκέντρωση νέων εξουσιών στα χέρια του προέδρου απαντά το καθεστώς του Πεκίνου στις αποκαλύψεις για ενδημική διαφθορά στις τάξεις της κόκκινης αριστοκρατίας, αλλά και στο αίτημα που διατυπώνεται ανοιχτά πλέον στην Κίνα για περισσότερη διαφάνεια. Η πρώτη αντίδραση του καθεστώτος στα Chinaleaks ήταν να εμποδίσει την πρόσβαση των κινέζων πολιτών στα δυτικά μέσα που αναφέρονταν στην υπόθεση. Χθες, ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε και τυπικά και τα ηνία της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, οργάνου που συνήθως ήλεγχε ο υπουργός Εσωτερικών.

Με την τοποθέτησή του στην κεφαλή της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, ο Σι γίνεται ο πιο ισχυρός πρόεδρος της Κίνας εδώ και είκοσι χρόνια, δηλαδή από την εποχή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Ο κινέζος πρόεδρος έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του το κόμμα, τον στρατό, την οικονομία και πλέον ολόκληρο τον μηχανισμό ασφαλείας. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται ασφαλώς και με την πίεση που ασκείται στο καθεστώς από την κοινωνία των πολιτών στα θέματα της διαφθοράς και της διαφάνειας.

11 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ. Οπως επισημαίνει η «Μοντ», αυτή την εβδομάδα άρχισαν στην Κίνα έντεκα πολιτικές δίκες στις οποίες οι κατηγορούμενοι είναι υπερασπιστές των δικαιωμάτων. Δύο ακτιβιστές οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου την περασμένη Πέμπτη, ενώ μία ημέρα νωρίτερα άρχισε η δίκη του γνωστού δικηγόρου Σου Ζιγιόνγκ για «διασάλευση της δημόσιας τάξης».

Ο Σου είναι ο ιδρυτής των Νέων Πολιτών, κινήματος που αριθμεί πλέον 5.000 μέλη. Η δίκη του, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, είναι η πιο σημαντική πολιτική δίκη από την καταδίκη, το 2009, του νομπελίστα Λιου Σιαομπό σε έντεκα χρόνια κάθειρξης. Από τον περασμένο χρόνο έχουν συλληφθεί περίπου είκοσι άτομα εκτός από τον Σου. Τρεις από αυτούς περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου καθώς η δίκη τους ολοκληρώθηκε, ενώ η δίκη άλλων πέντε άρχισε χθες. Ολοι τους κατηγορούνται ότι, κατόπιν παρότρυνσης του Σου, ζητούν την υιοθέτηση νόμου που θα καθιστά υποχρεωτική τη δήλωση του πόθεν έσχες όλων των αξιωματούχων του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σι.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ 291 ΕΚΑΤ. Το αίτημα έχει μια ισχυρή νομιμοποιητική βάση: σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο πρόεδρος και η οικογένειά του έχουν στην κατοχή τους περιουσία 291 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Σι κήρυξε εκστρατεία κατά της διαφθοράς κατά την πρώτη ομιλία του ως προέδρου κρίνεται ως καθαρή υποκρισία από τους ακτιβιστές. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν δίστασαν να συγκεντρωθούν την περασμένη Τετάρτη έξω από το δικαστήριο στην περιφέρεια του Πεκίνου όπου δικάζεται ο Σου. «Απελευθερώστε τον Σου Ζιγιόνγκ» ήταν το σύνθημα που φώναζαν, ενώ κρατούσαν πλακάτ με τα οποία κατήγγελλαν την «αδικία» και τους «διεφθαρμένους αξιωματούχους». Κάποιοι από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία. Ωστόσο, αυτή η μικρή διαδήλωση δείχνει ότι στην Κίνα έχει αρχίσει κάτι να αλλάζει. «Είναι μάταιο να μας βάζουν φυλακή» δηλώνει στη «Μοντ» ένα από τα μέλη του κινήματος. «Γιατί πολλοί άλλοι είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση μας για να συνεχίσουν τη μάχη για τη δικαιοσύνη».

Οικογενειακή επιχείρηση

Χρυσές δουλειές έχουν κάνει γιοι, κόρες και λοιποί συγγενείς σχεδόν όλων των προέδρων και των πρωθυπουργών της τελευταίας εικοσαετίας. Πολλοί από αυτούς κρύβουν τους θησαυρούς τους σε δεκάδες οφσόρ στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.