Η Philae είναι μια διαστημοσυσκευή βάρους 100 κιλών που μεταφέρει μαζί της η «Rosetta». Είναι η συσκευή αυτή που τον ερχόμενο Νοέμβριο θα εκτοξευθεί αυτομάτως από το μητρικό διαστημόπλοιο πάνω στην επιφάνεια του κομήτη. Προτού συμβεί αυτό, η «Rosseta» θα έχει ευθυγραμμιστεί με τον κομήτη και θα έχει επιλέξει το κατάλληλο σημείο προσεδάφισης της συσκευής. Το διαστημόπλοιο θα απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τον κομήτη και θα κινείται με την ίδια ταχύτητα, δηλαδή γύρω στα 35,8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Η Philae μόλις αποκολληθεί από τη «Rosetta» θα ξεδιπλώσει τρία πόδια για να ακουμπήσει στον κομήτη ήπια. Εκτιμάται ότι η κάθοδός της στην επιφάνειά του θα γίνεται με ταχύτητα ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο.

Επειδή όμως πάνω στον κομήτη η βαρύτητα είναι μηδενική, η συσκευή θα προσκολληθεί πάνω στον πυρήνα του εκτοξεύοντας ένα μηχάνημα σαν γάντζο. Από τη στιγμή εκείνη και μετά θα είναι σε θέση να συλλέξει μια σειρά από δεδομένα για τη σύσταση του κομήτη καθώς και τα δύο αντικείμενα θα κινούνται προς τον ήλιο και η παγωμένη επιφάνεια του κομήτη θα εξαχνώνεται από τη θερμότητα του ηλίου. Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με εννέα επιστημονικά όργανα, συνολικού βάρους 21 κιλών, και με ένα σύστημα διάτρησης για να τρυπήσει σε βάθος 20 εκατοστών τον κομήτη.

Από εκεί θα πάρει δείγματα για να τα αναλύσει επιτόπου στα εργαστήρια που διαθέτει. Οι εικόνες που θα λάβει η συσκευή πάνω στον κομήτη εκτιμάται ότι θα είναι συγκλονιστικές καθώς ουδέποτε έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι αναλύσεις που θα κάνει πάνω στον κομήτη θα σταλούν στη «Rosetta» και από εκεί στη Γη. Μία από τις παραμέτρους που θα εξετάσει η διαστημοσυσκευή είναι για παράδειγμα η αναλογία των ατόμων υδρογόνου με τα άτομα δευτέριου (ισότοπο του υδρογόνου) στον πάγο του κομήτη.

Αν αυτή η αναλογία είναι ίδια με αυτήν που υπάρχει στο νερό της Γης, τότε θα ενδυναμωθεί η θεωρία που λέει ότι οι κομήτες συνέβαλαν στη δημιουργία των ωκεανών του πλανήτη μας.