Σε τεντωμένο σχοινί κρέμεται το Κίεβο καθώς μια εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και τους χιλιάδες διαδηλωτές, μετά τα αιματηρά επεισόδια της Τετάρτης που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, απειλείται ανά πάσα στιγμή.

Σε μια προσπάθεια να δώσει διέξοδο στην κρίση ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεσμεύτηκε την Παρασκευή για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και την τροποποίηση των αμφιλεγόμενων νόμων κατά των διαδηλώσεων ενώ υποσχέθηκε και την αμνήστευσητων διαδηλωτών που κρατούνται.

Οι αλλαγές που υποσχέθηκε ο Γιανουκόβιτς θα δρομολογηθούν, όπως είπε, σεέκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις που έκανε σε εκκλησιαστικούς ηγέτες, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfaxντ, ο Γιανουκόβιτς διευκρίνισε ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου που έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

«Θα πάρουμε μια απόφαση στην συνεδρίαση αυτή. Ο πρόεδρος θα υπογράψει ένα διάταγμα και θα προχωρήσουμε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή επαγγελματική κυβερνητική ομάδα», σημείωσε ο ίδιος.

Η απομάκρυνση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα της αντιπολίτευσης, η οποία και την Παρασκευή παρέμεινε στους δρόμους του Κιέβου αυξάνοντας μάλιστα την παρουσία της και τα οδοφράγματα, υπό το βλέμμα ισχυρών δυνάμεων καταστολής.

Αναφερόμενος για πρώτη φορά στην ανάγκη να υπάρξει μια στενή συνεργασία με την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς σημείωσε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα προσκληθούν να μετάσχουν σε μια ομάδα κατά της κρίσης, της οποίας θα ηγηθεί ο ίδιος.

Επίσης σημείωσε ότι οι τροποποιήσεις στους νόμους που υιοθετήθηκαν πρόσφατα κατά των διαδηλώσεων θα γίνουν σε συνεργασία με την αντιπολίτευση. «Θα υιοθετήσουμε τις τροποποιήσεις στους νόμους αυτούς και θα ρυθμίσουμε το ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

Οι νόμοι αυτοί προβλέπουν την επιβολή ποινών φυλάκισης 15 ημερών για την εγκατάσταση σκηνών ή εξεδρών σε δημόσιους χώρους και κάθειρξη έως πέντε ετών για αυτούς που αποκλείουν δημόσια κτίρια.

Οι νόμοι αυτοί καταδικάστηκαν από τις δυτικές χώρες και προκάλεσαν μια εντατικοποίηση του κινήματος αμφισβήτησης, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από δύο μήνες μετά την άρνηση των ουκρανικών αρχών να υπογράψουν μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ προς όφελος μιας προσέγγισης με τη Ρωσία.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, να σταματήσει αυτή η βία», σημείωσε ο Γιανουκόβιτς.

Ο ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι όλοι όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων θα λάβουν αμνηστία, με εξαίρεση αυτούς που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, όπως είχε δεσμευτεί χθες ενώπιον των επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος είχε συναντήσει λίγο νωρίτερα τον ευρωπαίο επίτροπο που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε, προειδοποίησε παράλληλα ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα» που έχει στην διάθεσή του αν δεν βρεθεί μια λύση στην κρίση με την αντιπολίτευση.