Το χάδι κοντά σε ένα σημείο του σώματος που πονάει μπορεί να ελαττώσει την ένταση και την οξύτητα του πόνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι νευρικές ίνες που επεξεργάζονται το αίσθημα της αφής επεμβαίνουν στη λειτουργία εκείνων που προκαλούν τον πόνο, ασκώντας αναλγητική δράση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ιδρύματος Νοητικής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου (UCL).

Οι ερευνητές έδεσαν τα μάτια ομάδας εθελοντών και τους φόρεσαν ακουστικά που μπλόκαραν κάθε εξωτερικό ήχο, ούτως ώστε να μην έχουν κανενός είδος αισθητήρια πληροφορία.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν για ελάχιστα δευτερόλεπτα το μπράτσο τους σε ένα ήπιο λέιζερ, για να δημιουργήσουν αίσθημα πόνου. Σε μερικούς από αυτούς δημιουργούσαν ταυτοχρόνως αίσθημα αφής σε απόσταση 1 εκατοστού από το σημείο του λέιζερ, χρησιμοποιώντας ένα βουρτσάκι από νάυλον τρίχες.

Οι εθελοντές ανέφεραν πολύ λιγότερο πόνο με την ταυτόχρονη εφαρμογή του λέιζερ και του «χαδιού» από το βουρτσάκι. Στην πραγματικότητα, χωρίς το «χάδι» ανέφεραν ότι το λέιζερ τους «τσιμπάει» στο 93% των περιπτώσεων, ενώ με το «χάδι» το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 28%.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, η απόσταση ανάμεσα στο λέιζερ και στο βουρτσάκι αυξήθηκε στα 9 εκατοστά. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση του πόνου ήταν πολύ μικρότερη, γεγονός που σημαίνει ότι το χάδι ασκεί αναλγητική δράση όσο πιο κοντά σε ένα επώδυνο σημείο εφαρμόζεται.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το χάδι μπορεί να καταστείλει τον πόνο», έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Pain» όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη τους.