16/1/2014

Πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών από τους θεράποντες γιατρούς, αποδαιμονοποίηση των ερευνών στη συνείδηση του Έλληνα και δημιουργία από τον ΕΟΦ ενός «χάρτη» μελετών τον οποίο θα αξιοποιήσουν οι σύλλογοι σε συνδυασμό με τις βάσεις δεδομένων τους. Αυτές είναι οι τρεις βασικές παράμετροι για να βελτιωθούν οι σχέσεις γιατρών – ασθενών στις έρευνες και να αποκτήσουν πληροφόρηση και πρόσβαση στις κλινικές μελέτες.

Σε συζήτηση του Clinical Research Conference, που διεξάγεται σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής ο κ. Θανάσης Σκουτέλης, Καθηγητής πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνώνεπισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει η αντίληψη του Έλληνα ασθενούς για τις κλινικές μελέτες. Όπως είπε «υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης όσον αφορά τους ασθενείς που έχουν χρόνιες ασθένειες και τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν παροδικά κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς οι δεύτεροι δεν μπαίνουν εύκολα σε κλινικές μελέτες». Ωστόσοσε σχέση με δέκα χρόνια πριν η ανταπόκριση των ασθενών είναι θετική.

Στη δημιουργία ενός «χάρτη» κλινικών μελετών από τον ΕΟΦ, τον οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι σύλλογοι σε συνδυασμό με τις βάσεις δεδομένων τους αναφέρθηκε η κα Καίτη Θεοχάρη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με λυσοσωμικά νοσήματα. «Βήματα που επίσης πρέπει να γίνουν είναι η απλοποίηση της φόρμας συμμετοχής ώστε να είναι κατανοητή στον ασθενή, η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των μελετών και η ενημέρωση για τις υπάρχουσες θεραπείες».

Πλήρη προφορική ενημέρωση σχετικά με τις υπάρχουσες θεραπείες και τη διαδικασία που ακολουθείται όσον αφορά στη συμμετοχή των ασθενών πρέπει να υπάρχει από την πλευρά των γιατρών σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καλαμίτση, Πρόεδρο και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος.«Η ενημέρωση μειώνει την ανασφάλεια των ασθενών».