Την πρώτη επέμβαση αποκατάστασης μαστού στην Ελλάδα με την τεχνολογία ρομποτικής χειρουργικής ολοκλήρωσαν με επιτυχία εξειδικευμένοι γιατροί του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.Η επέμβαση έγινε σε 26χρονη, έπειτα από μαστεκτομή.

Τα συγκριτικά οφέλη από τις ρομποτικές επεμβάσεις, σε σύγκριση με την κλασική μέθοδο πλαστικής για την αποκατάσταση στήθους, είναι ότι οι τομές είναι πολύ μικρότερες, το αισθητικό αποτέλεσμα καλύτερο, ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο ελάχιστος (μόνο μία ημέρα) και ο πόνος σχεδόν μηδενικός. Ισχύει δηλαδή ό,τι και για οποιαδήποτε κλασικού τύπου επέμβαση γίνεται με τη χρήση του ρομπότ.

Μειονέκτημα αποτελεί ότι η επέμβαση αυτή κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ περισσότερα από την κλασική. «Εάν όμως υπολογίσει κάποια ότι θα χρεωθεί μία ημέρα νοσηλείας, ενώ με την κλασική μέθοδο θα πρέπει να νοσηλευθεί τουλάχιστον πέντε ημέρες, τότε το συνολικό κόστος είναι τελικά μικρότερο», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Ιωάννης Μπίτζος.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, που έγινε από ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν (η επέμβαση έγινε σε ιδιωτική κλινική, καθώς το Ντυνάν δεν διαθέτει ρομπότ), χρησιμοποιήθηκε η κλασική χειρουργική τεχνική, η οποία όμως με τη χρήση του ρομπότ αφήνει μόνο δύο τομές μόλις ενός εκατοστού – με την κλασική χειρουργική η τομή αυτή είναι περίπου 25 εκατοστά.

Επιπλέον, ο πόνος και οι επιπλοκές είναι τουλάχιστον 95% λιγότερα σε σχέση με την κλασική μέθοδο, όπως φάνηκε από την κλινική εμπειρία από το αντικαρκινικό Νοσοκομείο MD Anderson των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη επέμβαση διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες και πραγματοποιήθηκε χωρίς την απώλεια αίματος. Οπως εξήγησε ο κ. Μπίτζος, ο οποίος εφάρμοσε πρώτος τη νέα μέθοδο, η καινοτόμος ρομποτική τεχνική επιτρέπει την παρασκευή (αποκόλληση) του μυός από την πλάτη μέσω δύο τομών ενός εκατοστού. Και από σημείο της ήδη υπάρχουσας τομής τοποθετούνται τρεις ρομποτικοί βραχίονες, ο ένας εκ των οποίων φέρει την εσωτερική κάμερα.

Με αυτήν την τεχνική καταργούνται οι εμφανείς τομές, εξασφαλίζοντας παράλληλα ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμό της πιθανότητας να δημιουργηθεί φλεγμονή, ταχύτερη ανάρρωση με μικρότερο χρόνο νοσηλείας και πιο σύντομη επάνοδο της νοσηλευόμενης στις καθημερινές δραστηριότητες, επισήμανε ο κ. Μπίτζος.

Η διορθωτική αυτή επέμβαση γίνεται και με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, αλλά και δίχως αυτά, ανάλογα πάντα με το φυσικό μέγεθος του στήθους. Επίσης, είναι επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε συγχρόνως με τη μαστεκτομή είτε μερικούς μήνες είτε μερικά χρόνια αργότερα.

Σημείωσε επίσης ότι βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι η ύπαρξη εξειδικευμένων και κατάλληλα εκπαιδευμένων χειρουργού και χειρουργικής ομάδας. «Η επέμβαση πραγματοποιείται από τον χειρουργό καθώς το ρομποτικό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο που του προσφέρει άριστη πρόσβαση με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο», τόνισε ο κ. Μπίτζος.

Η τεχνική αναπτύχθηκε την τελευταία τριετία στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο MD Anderson των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με χρήση του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci που παραχωρήθηκε από ιδιωτικό θεραπευτήριο.

«Οι κινήσεις των ρομποτικών βραχιόνων ελέγχονται 100% από τον χειρουργό, είναι ιδιαιτέρως λεπτομερείς και πολύ πιο λεπτές από αυτές του ανθρώπινου χεριού, άρα και εξαιρετικά ασφαλείς. Οταν ο γιατρός κουνά ένα εκατοστό το χέρι του, μετακινείται ένα χιλιοστό το αντίστοιχο εργαλείο του ρομπότ», εξηγεί ο Νίκος Νικητέας, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Η αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή είναι θεραπευτικό βήμα και όχι πράξη αισθητικής, επισήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Μαστού του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Αθανάσιος Πολυχρόνης, ενώ μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της νέας επεμβατικής μεθόδου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται στην ασθενή. «Η ψυχολογική στήριξη μιας γυναίκας στην οποία έχει διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού είναι σημαντικότατος παράγων. Μαζί με τη θεραπεία είναι βασικός πυλώνας για την αποκατάσταση της υγείας της».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την αποκατάσταση, δηλαδή τη δημιουργία νέου μαστού μετά τη μαστεκτομή, έχει αποδειχθεί ότι εκτός από την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση και τη συνολική ποιότητα ζωής των γυναικών συχνά βελτιώνεται ακόμη και η πρόγνωση του καρκίνου του μαστού.

Διευκρινίζεται ότι για τη συγκεκριμένη τεχνική αποκατάστασης του στήθους δεν είναι υποψήφιες όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή, αλλά γίνεται επιλογή των ασθενών βάσει κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που γνωρίζει ο ειδικός.