Στις 29 Ιανουαρίου το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Megaron Plus συμπληρώνει δέκα χρόνια. Ο κύκλος διαλέξεων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων ανοιχτών στο κοινό, που έφερε ξεχωριστά ονόματα του σύγχρονου πολιτισμού, των γραμμάτων, της τέχνης και της διανόησης στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής, ετοιμάζει μια μεγάλη εκδήλωση για τη φετινή επέτειό του. Ο Ρεμ Κούλχαας, ο ολλανδός αρχιτέκτονας με τον οποίο στις 12 Ιανουαρίου 2005 είχε ανοίξει το Megaron Plus (με μεγάλη προσέλευση κόσμου), έχει προσκληθεί για να δώσει, εφόσον αποδεχθεί την πρόσκληση, την εναρκτήρια διάλεξη του φετινού προγράμματος.

Για το μέλλον το Μέγαρο Μουσικής θα δώσει έμφαση, πέρα από τις εκδηλώσεις της κλασικής μουσικής, στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα. Και σύμφωνα με τις προθέσεις του καθηγητή Κώστα Κωστή, ο οποίος έχει αναλάβει τη σύνθεση και τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα το καταστήσουν «εστία ενημέρωσης και παιδείας παιδιών και ενηλίκων».

Τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου της καλλιτεχνικής περιόδου 2013-14 (περιλαμβάνεται και η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων δηλαδή) είναι ενδεικτικά άλλωστε στο ότι το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού. Τα εισιτήρια φέτος έφτασαν τα 155.100, ξεπερνώντας κατά 31% τα 118.300 της περσινής αντίστοιχης περιόδου του 2012.

Μάλιστα, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (η τελετή έναρξης της οποίας έγινε εκεί) το Μέγαρο Μουσικής πρόκειται να φιλοξενήσει είκοσι εκδηλώσεις, δείχνοντας τις οργανωτικές δυνατότητες τόσο του χώρου όσο και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του προσωπικού του.

Η επιθυμία της διοίκησης του ΟΜΜΑ και του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής είναι η διασφάλιση του πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού, της λειτουργίας του Μεγάρου και του μέλλοντος των εργαζομένων του. «Γι’ αυτό πιστεύουμε στην ύπαρξη μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, ώστε το Μέγαρο Μουσικής να διασφαλίσει την κοινωνική και πολιτιστική του συνέχεια», υπογραμμίζει ο κ. Μάνος. Και αναφέρεται στη μειωμένη τιμή εισιτήριων σε αδύναμες ομάδες, σε εκδηλώσεις μουσικής στο πάρκο με ελεύθερη είσοδο, στα δελτία προτεραιότητας με ελεύθερη είσοδο στις εκδηλώσεις του Megaron Plus.

Οσο για τα χρονίζοντα ζητήματά του, διαφαίνεται η λύση. Επειτα από τριάμισι χρόνια προσπαθειών και συζητήσεων με το ελληνικό Δημόσιο, το κράτος θα αναλάβει και το δάνειο προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 95 εκατομμυρίων, διάρκειας 25 ετών. Το κράτος, ούτως ή άλλως, είχε από το 2007 εγγυηθεί για την αποπληρωμή του και θα του παραχωρηθεί κατά κυριότητα το νέο κτίριο. Το κτίριο θα δοθεί προς χρήση στον ΟΜΜΑ και με αυτόν τον τρόπο δεν αλλάζουν οι κτιριακές υποδομές και ο καλλιτεχνικός του χαρακτήρας. Παράλληλα ρυθμίζεται το δάνειο του Μεγάρου προς την Εθνική Τράπεζα, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που συνήφθη το 2003.

Στο διοικητικό σκέλος, τροποποιείται η σύμβαση που ίσχυε από το 1981 μεταξύ ελληνικού Δημοσίου, Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και του Ιδρύματος Δεκόζη – Βούρου: στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή έως το τέλος του μήνα φαίνεται πως η Πολιτεία θα ορίζει έξι μέλη στο ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο του ΟΜΜΑ. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη θα είναι διορισμένα από τον Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής.

Επίσης η οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη του συγκροτήματος του Μεγάρου Μουσικής θα βασιστεί στη μελέτη που εκπονεί ιδιωτική εταιρεία, με στόχο στο άμεσο μέλλον το Μέγαρο Μουσικής να λειτουργεί παράγοντας πλεόνασμα.