Μεγάλες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους τους καταναλωτές και στις περιοχές όπου θα κρίνεται αναγκαίο, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο παρεμβάσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση.

Σε ευρεία σύσκεψη, που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξετάστηκαν νέα κίνητρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι ηγεσίες της ΔΕΗ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η γενναία έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα αφορά αποκλειστικά τις ευπαθείς ομάδες, αλλά θα επεκτείνεται σχεδόν σε όλους τους καταναλωτές – με κατανάλωση ως και 2.000 kwh το τετράμηνο – στις περιοχές όπου θα κρίνεται αναγκαίο, ώστε να περιορίζεται η καύση υλικών που προκαλούν όξυνση του φαινομένου.

Το κόστος από τα μέτρα θα καλυφθεί αφενός από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, αφετέρου από κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2014.

«Υπό παρακολούθηση» το φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, υπό παρακολούθηση παραμένει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως υπογράμμισε, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής.

Διαβεβαίωσε δε, ότι αν τυχόν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων πλησιάσουν το όριο των 150 mg, τότε, άμεση θα είναι και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σε καμία περίπτωση, υπογράμμισε ο Γ. Τσαμασλής, δεν θα επιτραπεί οι τιμές των ρύπων να ξεπεράσουν το όριο των 150 mg.

Επανέλαβε μάλιστα τις συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης «να μην καίνε ό,τι βρίσκουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα οι πρωινές τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων – σύμφωνα με τα ευρήματα των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης – ήταν 109 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 70 mg στην Εγνατία, 63 στο δημαρχείο, 60 στην Μαρτίου, 54 στο Επταπύργιο και 43 στην Τούμπα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Μάξιμος Πετρακάκης σημείωσε ότι χθες, οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 124 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 86 στη Μαρτίου, 73 στην Εγνατία, 71 στο δημαρχείο, 60 στο Επταπύργιο και 59 στην Τούμπα.

Ωστόσο, το βράδυ δεν αποκλείεται οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων να καταγράψουν υψηλότερες συγκεντρώσεις εξαιτίας της καύσης υλικών σε τζάκια και σόμπες.

Ο κ. Πετρακάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι, τις επόμενες ημέρες αν επικρατήσουν καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχοπτώσεις και τους ανέμους, τότε η κατάσταση θα είναι καλύτερη, διότι, οι συγκεκριμένες συνθήκες απομακρύνουν τα αιωρούμενα σωματίδια.

Την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε η άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί από την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς η βροχή και οι άνεμοι απομάκρυναν τα μικροσωματίδια.