Ετος 1933: Η Αγλαΐα Κυριακού, κόρη του λόγιου Σπυρίδωνος Αντωνιάδη, αφήνει με μυστική διαθήκη ολόκληρη την περιουσία της για την ανέγερση μιας παιδιατρικής κλινικής που θα ονομασθεί «Κλινική Παίδων Παν. & Αγλαΐας Κυριακού και οικογένειας Σπυρίδωνος Αντωνιάδη».

Η περιουσία της ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια δραχμές, τα 5 εκ των οποίων προορίζονται για το κτίσιμο της κλινικής και τα υπόλοιπα για τη λειτουργία της. Το οικόπεδο για την ανέγερσή της παραχωρείται δωρεάν από το γειτονικό Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία και το 1934 μπαίνει ο θεμέλιος λίθος.

Εως το 1938, που γίνονται τα επίσημα εγκαίνια της κλινικής, το κόστος κατασκευής υπερβαίνει το κληροδοτημένο ποσό και ο τότε υπουργός Υγιεινής Αλέξανδρος Κορυζής εγκρίνει τη χορήγηση των χρημάτων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η κατασκευή. Επιπλέον, εξασφαλίζει διά νόμου την ετήσια επιχορήγηση του νοσοκομείου με 1,5 εκατομμύριο δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η κλινική έγινε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία παίδων της χώρας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά επειδή δημιουργήθηκε από κληροδότημα ανήκει στα ειδικού καθεστώτος νοσοκομεία –με άλλα λόγια, έχει έναν πιο αυτόνομο τρόπο λειτουργίας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Εκτός από το Παίδων Π. & Α. Κυριακού, νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος είναι στην Αθήνα τα Δρομοκαΐτειο, Παμμακάριστος, Αγιος Σάββας, Κοργιαλένειο – Μπενάκειο (Ερυθρός Σταυρός), Ασκληπιείο Βούλας, Σπηλιοπούλειο – Αγία Ελένη, Ελπίς και Ανδρέας Συγγρός, ενώ στη Θεσσαλονίκη ειδικού καθεστώτος είναι το ΑΧΕΠΑ και στην Πάτρα το Καραμανδάνειο.

Σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης της Αγλαΐας Κυριακού και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν από το 1933 έως σήμερα, το Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού διοικείται από ένα συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του υπουργείου Υγείας, των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Το συμβούλιο διαθέτει εννέα κύρια και τέσσερα αναπληρωματικά μέλη. Από τα κύρια μέλη, δύο είναι ισόβια και έχουν διορισθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ όλα τα άλλα (κύρια και αναπληρωματικά) ορίζονται με απόφαση του υπουργείου Υγείας έπειτα και από σχετικές εισηγήσεις των λοιπών αρμόδιων φορέων (Εθνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ.).

Ο κατηγορούμενος για απόπειρα εκβίασης Χαράλαμπος Τομπούλογλου – Λεωνιδόπουλος είναι από πέρυσι ισόβιο μέλος και πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, θέση στην οποία εξελέγη παμψηφεί. «Είθισται να ψηφίζεται ως πρόεδρος κάποιο από τα ισόβια μέλη όταν έχει βάλει υποψηφιότητα», λέει στα «ΝΕΑ» νυν μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου, ενώ παλαιότερο μέλος διευκρινίζει ότι ο κ. Τομπούλογλου συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου επί περισσότερα από 15 χρόνια ως εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας (ήταν υπάλληλός της από το 1978).