Μίζες 15,7 εκατομμυρίων δολαρίων για δέκα διαφορετικά εξοπλιστικά προγράμματα που άρχισαν να ρέουν σε λογαριασμούς του από το 1988-1989, ενώ άλλες φορές διακινούνταν με μαύρες βαλίτσες μέσω οκτώ προσώπων, έχει περιγράψει ο ήδη προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Eξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ομολογία τού κατηγορουμένου ότι την πρώτη φορά που δωδοκήθηκε ήταν το έτος 1989, επί των ημερών της οικουμενικής κυβέρνησης, όταν ακόμα υπηρετούσε ως ανώτερο στέλεχος στο γραφείο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Ενώ και μετά την αποχώρησή του από τη θέση – κλειδί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνεχίστηκε η ροή χρήματος, καθώς –σύμφωνα με τις περιγραφές του Κάντα –οι «ωφέλιμες πληρωμές» έφταναν στους δικαιούχους τμηματικά, ανάλογα με τον χρόνο εκτέλεσης και υλοποίησης της εκάστοτε σύμβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παραδώσει στη Δικαιοσύνη ο κατηγορούμενος, τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα με το μεγαλύτερο κόστος αγοράς ήταν τα Leopard 2 και τα Μιράζ, ενώ ο ίδιος αποκόμισε το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από την ανάμειξή του στη σύμβαση για την προμήθεια των ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων Kornet.

Ολα αυτά βέβαια, όπως και τις άλλες ύποπτες συμβάσεις που έχει απαριθμήσει αλλά και τα πρόσωπα που έχει κατονομάσει ως εμπλεκόμενα στο ταξίδι διάφορων μιζών, μένει να αποτιμηθούν και να διασταυρωθούν με βάση το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό που έχουν ήδη στα χέρια τους ανακριτές και εισαγγελείς.

Κεντρικός ρόλος στην υπόθεση αποδίδεται –κατά τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου –στον άνθρωπο που είχε αναλάβει και διαχειριζόταν τις περισσότερες από δέκα οφσόρ εταιρείες του, αλλά και σε δύο ελβετούς τραπεζίτες οι οποίοι γνώριζαν ότι τα ποσά που γύριζαν από λογαριασμό σε λογαριασμό δεν ήταν χρήματα που είχαν αποκτηθεί νόμιμα.

Ωστόσο, η απολογία – ομολογία του Αντώνη Κάντα, όπως όλα δείχνουν, σηματοδοτεί εξελίξεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, με επίκεντρο βέβαια πάντα τις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ηδη δύο πρόσωπα, όπως λέγεται, είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τις δικαστικές Αρχές και να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις ανοιχτές υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα πρόσωπα που έχει κατονομάσει ο Αντώνης Κάντας είναι πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (σ.σ. το όνομά του βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας), στα γραφεία της εταιρείας του οποίου αλλά και στο σπίτι του, στο Κολωνάκι, είχε προηγηθεί έφοδος με εντολή των γερμανικών Αρχών που ερευνούν την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στις πολύωρες απολογίες που έχουν προηγηθεί, ο Αντώνης Κάντας έχει δεχθεί βροχή ερωτήσεων τόσο από τους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο, οι οποίοι ερευνούν τις προμήθειες των Tor M-1 και των γερμανικών υποβρυχίων, όσο και από την ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών (Ευγενία Κυβέλου, Ελένη Σίσκου και Αντώνη Ελευθεριάνο), οι οποίοι έχουν την εποπτεία των ερευνών για το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Ζωντανή» η κατηγορία για μη πολιτικάπρόσωπα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία της δωροδοκίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου μπορεί να είναι πλέον παραγεγραμμένη για πολιτικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά παραμένει «ζωντανή» για τα μη πολιτικά πρόσωπα,με επαπειλούμενηεκ του νόμου ανώτερη ποινή αυτή της ισόβιας κάθειρξης. Και επιπλέον όλοι όσοι πιαστούν από την τσιμπίδα του νόμου, πολιτικοί και μη, μπορούν να βρεθούν κατηγορούμενοι και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα που είναι επίσης κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια.

Ετοιμος να συνεργαστεί

Ο δικηγόρος του Αντώνη Κάντα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δηλώνει ότι ο εντολέας του, εφόσον κληθεί από τις δικαστικές Αρχές, είναι έτοιμος να συνεργαστεί και να βοηθήσει το έργο τους, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να ενοχοποιήσουν έναν 83χρονο για να καλυφθούν τα μεγάλα ονόματα».