Θεωρείται η μεγαλύτερη πολιτική απόφαση που έλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τη χρονιά που φεύγει. Επειτα από μία δεκαετία στη φυλακή, ο ρώσος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι βρήκε χθες ξανά την ελευθερία του –και πέταξε απευθείας για Γερμανία. Του τη χάρισε ο ρώσος πρόεδρος –ο ίδιος που τον Οκτώβριο του 2003 τον αποκαλούσε εγκληματία και διατυμπάνιζε ότι του αξίζει να σαπίσει στη φυλακή. Τι άλλαξε έκτοτε, ώστε να θεωρεί σήμερα ο Πούτιν ότι ο Χοντορκόφσκι «εξέτισε μια πολύ σοβαρή ποινή»;

«Προφανώς, δεν αποτελεί πλέον απειλή για τον ρώσο πρόεδρο», σχολιάζει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Ντμίτρι Τρένιν από το ίδρυμα Carnegie, στη Μόσχα. Ο Πούτιν βρίσκεται στο Κρεμλίνο για να ολοκληρώσει την τρίτη θητεία του στον προεδρικό θώκο της χώρας. Ομως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το έδαφος που πατά είναι τόσο σταθερό όσο φαίνεται. Τα τελευταία δύο χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με τις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στη διακυβέρνησή του και την «περιορισμένη δημοκρατία» του. Την ίδια ώρα, οι σχέσεις του με τη Δύση είναι πιο ψυχρές από ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία. Και η άλλοτε πανίσχυρη οικονομία της Ρωσίας παλεύει να κρατηθεί στην ανάπτυξη. Ολοι αυτοί οι παράγοντες, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, και ενώ πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη των πανάκριβων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια στον Πούτιν για να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα του.

Με την ίδια λογική ερμηνεύεται και ο νόμος περί αμνηστίας, ο οποίος ψηφίστηκε επίσης αυτή την εβδομάδα και βάσει του οποίου θα απελευθερωθούν περίπου 20.000 κρατούμενοι, εκ των οποίων τα δύο μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot και όλοι οι ακτιβιστές της Greenpeace που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συμβολικής διαδήλωσης στην Αρκτική.

Αμφότερες υπήρξαν περιπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και έφεραν τη Ρωσία, δύο μήνες πριν από τους Αγώνες, αντιμέτωπη με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον πλανήτη, οι οποίες καλούν τον κόσμο να μποϊκοτάρει το μεγάλο αθλητικό γεγονός. Ομοίως πράττουν και ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων οι οποίοι απευθύνουν έκκληση σε αθλητές και θεατές να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρωσικό νόμο κατά της «γκέι προπαγάνδας».