Τη διάσταση απόψεων μεταξύ του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν είχε διαπιστώσει από το 2010 η Stratfor, η αμερικανική ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών που έχει χαρακτηρισθεί «σκιώδης CIA». «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks είχαν δημοσιεύσει πέρυσι αποκλειστικά για την Ελλάδα τις απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor και αφορούσαν τα πλοκάμια που έχει παντού στην Τουρκία το δίκτυο του Γκιουλέν.

Πληροφοριοδότης αποκάλυψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα της Stratfor την ύπαρξη οικογενειών στην Τουρκία που λειτουργούν ως «πράκτορες» του φιλοδυτικού ισλαμικού κινήματος Γκιουλέν και έχουν σκοπό να διεισδύσουν σε κύκλους κεμαλιστών. Οι πυρήνες των γκιουλενιστών είναι επί της ουσίας αντίθετοι στο κεμαλικό κατεστημένο, ενώ ούτε ο Ερντογάν τούς είναι συμπαθής –γεγονός που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το κυβερνών κόμμα. Αντίθετα, η ιδεολογία του κινήματος φέρεται να είναι πιο κοντά στον πρόεδρο Γκιουλ και στον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Οπως προκύπτει από μήνυμα που εστάλη τον Μάρτιο του 2010 το συγκεκριμένο κίνημα, ιδρυτής του οποίου είναι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, κατάφερε να έχει τρομερή επιρροή στις υπηρεσίες πληροφοριών της τουρκικής αστυνομίας. Αν και στο παρελθόν οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού ήταν αυτές που είχαν το πάνω χέρι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η τότε πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ θεώρησε καλό να εξισορροπήσει την κατάσταση ενδυναμώνοντας τον ρόλο της αστυνομίας. Εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ τροφοδοτούσαν την τουρκική αστυνομία με τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία και οι γκιουλενιστές αποκτούσαν όλο και περισσότερες νευραλγικές θέσεις μέσα στο Σώμα έχοντας προβλέψει πόσο σημαντικός θα γινόταν ο ρόλος του στα χρόνια που ακολούθησαν. «Σήμερα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της αστυνομίας είναι αυτές που διενεργούν τις έρευνες για την Εργκένεκον, τους οικονομικούς ελέγχους και πολλά ακόμα. Είναι ένα πολιτικό εργαλείο και μάλιστα πολύ αποτελεσματικό», αναφέρεται σε e-mail της Stratfor.

Σύμφωνα με αναλυτές της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, το μοντέλο Γκιουλέν αποτελεί την πλέον επιτυχημένη προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει τη Δύση –τουλάχιστον σε σχέση με τις απόπειρες των κεμαλιστών. «Ακόμα και οι διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επηρεάζονται», επισημαίνεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποκτήθηκε από τo Wikileaks.

«Σε μια οικογένεια η γυναίκα θα είναι πολύ μοντέρνα, χωρίς μαντίλα, ο σύζυγος θα μπορεί να πίνει, να κάνει διακοπές στη Γαλλική Ριβιέρα, να πάει με ρωσίδα ιερόδουλο, τα παιδιά θα μεγαλώσουν με κοσμικές αρχές και θα κάνουν παρέα με παιδιά στρατιωτικών στο σχολείο. Ωστόσο, την ίδια ώρα η οικογένεια θα δίνει τακτικά αναφορά στον επιβλέποντα από το κίνημα που θα τους τοποθετήσει σε στρατηγικές θέσεις ινστιτούτων όπου χρειάζεται να αναπτυχθεί επιρροή», λέει ο πληροφοριοδότης σε αναλύτρια της Stratfor.

Σύμφωνα με τούρκο πληροφοριοδότη της «σκιώδους CIA», το κίνημα Γκιουλέν, αν και έχει ισλαμικές ρίζες, δεν υποστηρίζει τον Ερντογάν. «Μόλις κατέστη σαφές ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν θα καταργούνταν, τα μέσα ενημέρωσης των γκιουλενιστών έλαβαν εντολή να επιτεθούν κατά του Ερντογάν. Από ιδεολογικής άποψης οι γκιουλενιστές είναι πολύ πιο κοντά στον Γκιουλ και στον Νταβούτογλου», αναφέρει η πηγή της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Εκτιμάται ότι οι οπαδοί του συγκεκριμένου κινήματος είναι πιθανό να ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια στην Τουρκία.

Η «ΑΛΩΣΗ» ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. «Η προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο είναι μεγάλη υπόθεση στην Τουρκία. Τα σχολεία του κινήματος Γκιουλέν θεωρείται ότι προσφέρουν την καλύτερη προετοιμασία, τους καλύτερους πόρους και πολλά ακόμα. Πολλοί μαθητές θα φοιτήσουν σε αυτά, άσχετα με τις πολιτικές/θρησκευτικές καταβολές τους. Ξεκινάς πηγαίνοντας δυο – τρεις φορές την εβδομάδα και καταλήγεις να πηγαίνεις κάθε ημέρα. Το κίνημα μετά θα εστιάσει στους καλύτερους μαθητές. Θα τεστάρουν την αφοσίωσή τους καλώντας τους αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί και ζητώντας τους να κάνουν πράγματα. Μετά, όταν λάβουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το πανεπιστήμιο, θα τοποθετήσουν τους καλύτερους σε στρατιωτικές σχολές. Από εκεί θα επηρεάσουν τον θεσμό. Πηγές εκτιμούν ότι περίπου 30% των στρατιωτικών επηρεάζονται ή συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν», αποκαλύπτει τούρκος πληροφοριοδότης σε υπάλληλο της Stratfor.