Με την απονομή βραβείων και επαίνων σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών και χωρίς χρυσά ή αργυρά μετάλλια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την οποία άνοιξε ο πρόεδρός της Σπύρος Ευαγγελάτος με την ομιλία του «»Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μπρεχτ και η ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλήθεια». Ειδικότερα, στα λογοτεχνικά βραβεία του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, ο Μάνος Ελευθερίου, καθαρόαιμος ποιητής, υπεύθυνος για πολλούς από τους σημαντικότερους στίχους της ελληνικής τραγουδοποιίας, που στράφηκε επιτυχώς τα τελευταία χρόνια στο μυθιστόρημα και πρόσφατα κυκλοφόρησε μια συγκεντρωτική έκδοση απάντων των στίχων του («Τα λόγια και τα χρόνια: 1963-2013: Τα τραγούδια», εκδ. Μεταίχμιο), τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με βραβείο ποίησης. Ο Νάσος Βαγενάς, καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας πλήθους σχετικών μελετών, ποιητής μεταφρασμένος και βραβευμένος εκτός Ελλάδας και επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα», τιμήθηκε επίσης για το σύνολο του έργου του με βραβείο δοκιμίου. Το βραβείο διηγήματος δόθηκε στον Σωτήρη Δημητρίου, μετρ της μικρής φόρμας με ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ηπειρο, στην τοπική διάλεκτο της οποίας βάσισε και τη δικό του, ιδιόμορφο συγγραφικό ύφος, για την τελευταία συλλογή του «Το κουμπί και το φόρεμα» (εκδ. Πατάκη).

Το Ιδρυμα Πέτρου Χάρη απένειμε βραβείο ποίησης για το συνολικό του έργο στον επίσης μεταφρασμένο ποιητή, δοκιμιογράφο, μεταφραστή, αλλά και ψυχαναλυτή Θανάση Χατζόπουλο, βραβείο διηγήματος στη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου για τη συλλογή «Λαμπερή ημέρα» (εκδ. Καστανιώτη) και στην ερευνήτρια θεμάτων νεοελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας Μαρία Δεληβοριά, βραβείο δοκιμίου για το βιβλίο «Διονυσίου Σολωμού, Η γυναίκα της Ζάκυθος, έχθρισσα θανάσιμη του έθνους» (εκδ. Αγρα).

Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών επίσης βραβεύτηκαν για τις ποιητικές τους συλλογές οι Βάγια Κάλφα («Απλά πράγματα», εκδ. Γαβριηλίδης), Κώστας Κουτσουρέλης («Αέρας Αύγουστος», εκδ. Περισπωμένη) και Γιάννης Παπαϊωάννου («Πέρασμα», εκδ. Καπόν), ενώ τιμήθηκε και το Βιβλιολογικό Εργαστήρι Φίλιππος Ηλιού για τη σύνταξη της ελληνικής βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα – έργο με πάνω από 45.000 εγγραφές, που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο του Μουσείου Μπενάκη. Το σωματείο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής βραβεύτηκε για την πολυετή και εξέχουσα προσφορά του στον χώρο του πολιτισμού, των τεχνών, της παιδείας και ιδίως της μουσικής, ενώ ο ερευνητής Θεόδωρος Γιαννόπουλος απέσπασε βραβείο μελέτης με θέμα από την ιστορία του ελληνικού έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων για το βιβλίο του «Πόθεν και πότε οι Ελληνες: Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Τέλος, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών, βραβείο για τις επιστημονικές εργασίες τους στη χειρουργική και τη θεραπεία αντίστοιχα του καρκίνου απονεμήθηκε στους Χρυσούλα Λιάκου, Μαρία Κουβαράκη αφενός και Μιχαήλ Παπαφακλή, Δημήτριο Φωτιάδη και Λάμπρο Μιχάλη αφετέρου, ενώ η δρ. Σουζάνα Δανάλη – Κωτσάκη επαινέθηκε ως η πρώτη επιστήμων που εισήγαγε στην Ελλάδα μεθοδολογία για την προστασία από τη ραδιενέργεια περιβάλλοντος. Τέλος, ο Ευάγγελος Γρυπιώτης βραβεύτηκε για το δίτομο έργο του «Ελληνική Ναυτιλία, τόμος Α’ από τον 15ο αι. π.Χ. – 11ος αι. μ.Χ., και τόμος Β’ 1453-1821» (εκδ. Ελληνικά Ταχυδρομεία).