Πολιτικό σεισμό πολλών ρίχτερ προκαλεί στην Τουρκία η προσαγωγή από την αστυνομία 37 ατόμων, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών υπουργών και επιχειρηματίες, με την κατηγορία της διαφθοράς, σε μια κίνηση που θεωρείται πρόκληση προς τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν από τον, μέχρι πρόσφατα σύμμαχό του, ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν. Η εφημερίδα «Ραντικάλ» υποστηρίζει ότι ο φάκελος με τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημόσιων λειτουργών της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης σχετίζεται με τέσσερις υπουργούς: τον υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, τον υπουργό Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ –οι γιοι των οποίων συνελήφθησαν –και τον Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα. Το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν, είχε την ευκαιρία –όσο καιρό ο ιμάμης που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεργαζόταν με τον Ερντογάν –να διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στους χώρους της Δικαιοσύνης, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. Οι οπαδοί του Γκιουλέν σε αυτούς τους τομείς ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τις εισαγγελικές έρευνες σε σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών όπως η Εργκένεκον και η Βαριοπούλα. Αυτήν τη φορά όμως, λόγω της κόντρας Γκιουλέν – Ερντογάν, φαίνεται ότι στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές νωρίς το πρωί σε σπίτια κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Προχώρησαν επίσης σε έρευνα στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τράπεζας Halkbank στην πρωτεύουσα Αγκυρα. Ο Ερντογάν μιλώντας χθες στο Ικόνιο δεν αναφέρθηκε ευθέως στην υπόθεση. «Οσοι υποστηρίζονται από σκοτεινές δυνάμεις και συμμορίες δεν μπορούν να καθορίσουν την πορεία του έθνους, αυτής της χώρας», είπε αναφερόμενος εμμέσως στο δίκτυο του Γκιουλέν. «Κανείς, ούτε εκτός ούτε εντός δεν μπορεί να ανακατέψει τα πράγματα στη χώρα μου και να στήσει άσχημες παγίδες».

Ο Γκιουλέν δεν μπορεί να προκαλέσει τον Ερντογάν στις κάλπες ούτε έχει δείξει διάθεση να δημιουργήσει δικό του κόμμα. Ομως με την επιρροή του σε όλο τον κρατικό μηχανισμό αλλά και μέσα στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, μπορεί να υπονομεύσει την εξουσία του Ερντογάν που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή εδώ και μια δεκαετία. Ο Γκιουλέν βοήθησε το ΑΚΡ που έχει ισλαμικές ρίζες να κερδίσει τις τελευταίες τρεις εκλογικές μάχες από το 2002. Ομως τον τελευταίο καιρό η σύγκρουσή του με τον Ερντογάν φαίνεται να έχει διχάσει τους οπαδούς τους και μάλιστα λίγο πριν τις τοπικές και προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στην Τουρκία το 2014. Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει εξαγριώσει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν με τα σχέδιά του να καταργήσει τα ιδιωτικά σχολεία που έχει στο δίκτυό του το κίνημα Χιζμέτ (Υπηρεσία) του ιμάμη. Ομως η σύγκρουση έχει βαθύτερες ιδεολογικές διαφορές, με πολλούς από τους οπαδούς του Γκιουλέν να τον θεωρούν πολύ πιο προοδευτικό και φιλοδυτικό από τον Ερντογάν, οι απόψεις του οποίου για θέματα από τις αμβλώσεις έως το αλκοόλ θεωρούνται άμεση παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Ο ιμάμης με τα σχολεία

Ο 72χρονος Φετουλάχ Γκιουλέν διδάσκει τη χαναφίτικη εκδοχή του Ισλάμ, εκσυγχρονίζοντας τις διδαχές του σουνίτη θεολόγου Σαΐντ Νούσρι. Γιος ιμάμη έγινε και ο ίδιος ιμάμης έως το 1981, οπότε και σταμάτησε να εκτελεί τελετές. Εφτιαξε σταδιακά ένα δικό του δίκτυο σχολείων και ΜΜΕ και το 1999 πήγε για ιατρική θεραπεία στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ όπου και παραμένει. Αυτήν τη στιγμή στο δίκτυό του σε όλο τον κόσμο ανήκουν περισσότερα από 1.000 ιδιωτικά σχολεία. Οσα βρίσκονται στην Τουρκία θέλει να τα κλείσει ο Ερντογάν, γεγονός που έκανε τον Γκιουλέν να καταφερθεί εναντίον «της τυραννίας των φαραώ».