ΟΜαξιμιλιανός Φραγκίσκος Μαρία Ισίδωρος Ροβεσπιέροςγεννήθηκε στο Αράς το 1758. Εζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, κατόρθωσε όμως να σπουδάσει Νομικά στο Παρίσι. Παραμονές της Επανάστασης, πρωταγωνίστησε το 1789 στη Συνέλευση των Τάξεων. Τότε ήταν ακόμη μετριοπαθής, υπέρ της βασιλείας και κατά της θανατικής ποινής.

Μετά την άλωση τηςΒαστίλλης το 1790 τέθηκε επικεφαλής των Ιακωβίνων (ή αλλιώς Ορεινών, από τη θέση που καταλάμβαναν στα ορεινά έδρανα της Συνέλευσης). Και όταν το 1793 κατέλαβαν την εξουσία, ο Ροβεσπιέρος έγινε ο ηγέτης της Γαλλίας, ως επικεφαλής της Κομμούνας, και στη Συμβατική Συνέλευση εισήλθε ως αντιπρόσωπος του λαού του Παρισιού. Τότε ψήφισε τη θανάτωση του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και υπέρ της κατάργησης της βασιλείας. Ο Ροβεσπιέρος συγκέντρωσε τις δικαστικές εξουσίες και τον έλεγχο της δημόσιας ασφάλειας. Προχώρησε σε προγραφές των αντιπάλων του Γιρονδίνων, τους έθεσε εκτός νόμου, εξόντωσε τους αρχηγούς τους, καθώς και πολλούς συντρόφους του όπως τον Δαντόν, τον οποίο εχθρευόταν, στέλνοντάς τους στηλαιμητόμο.

Στην περίοδο της κυριαρχίας του Ροβεσπιέρου επικρατούσε απόλυτηΤρομοκρατία, στηριζόμενη στα Επαναστατικά Δικαστήρια και στην περίφημη Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας. Λόγω της προσωπικής του εντιμότητας και του αδέκαστου χαρακτήρα του, είχε επονομασθεί από τους ομοϊδεάτες του «αδιάφθορος». Για την εδραίωση του καθεστώτος του δεν δίσταζε όμως να στέλνει στη λαιμητόμο κατά δεκάδες και εκατοντάδες γάλλους πολίτες αντιφρονούντες, βασιλόφρονες, μετριοπαθείς, αναρχικούς, κλέφτες, ύποπτους άνδρες, γυναίκες, ακόμη και παιδιά.

Η Τρομοκρατία τελείωσε με το πραξικόπημα της 9ης Θερμιδόρ (27 Ιουλίου 1794), όταν στη Συνέλευση οι σύντροφοί του εισήγαγαν ψήφισμα να κηρυχθεί αυτός και οι φίλοι του εκτός νόμου. Τον συνέλαβαν μαζί με τον αδελφό του Αυγουστίνο, τον Σεν Ζιστ, τον Κουτόν και άλλους οπαδούς του. Την επόμενη ημέρα (28 Ιουλίου) οδηγήθηκαν στη λαιμητόμο χωρίς δίκη.