Η ανακοίνωση των βασικών αξόνων του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2014-2019 είχε χθες μπόλικη σημειολογία και έβγαλε ειδήσεις.

Πρώτον, ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε την ανανέωση της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Επίσης, διαψεύδοντας τις διαδικτυακές φήμες για «κλείσιμο» φορέων όπως η ΕΛΣ ή το Εθνικό Θέατρο, επιβεβαίωσε πως η χρηματοδότηση για τη Λυρική το 2014 θα παραμείνει στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αυτό που έδωσε μια ιστορική χροιά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου (παρόντος και του υφυπουργού Γιάννη Ανδριανού) ήταν ότι ο πολύπτυχος καμβάς των παραγωγών της αφορά πια και το νέο της σπίτι, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (η παρουσία του διευθυντή του ΚΠΙΣΝ Γιάννη Τροχόπουλου δεν πέρασε απαρατήρητη).

Βεβαίως, όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρωνας Μιχαηλίδης, «η Λυρική δεν περιμένει τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού για να δράσει», κάτι που φάνηκε στο πρόγραμμα που συνεχίζει μια πετυχημένη και εξωστρεφή λογική.

Ετσι, στη νέα σκηνή της ΕΛΣ θα παρουσιάζονται 14-16 παραγωγές ανά καλλιτεχνική περίοδο με βασικό κορμό 20 κλασικές όπερες («Ριγολέτο», «Τόσκα» κ.ά.) ενώ θα προστεθεί και μια όπερα μπαρόκ ετησίως. Στο καλλιτεχνικό μέρος ήδη ετοιμάζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παράσταση «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Κόκκο, στο Μέγαρο Μουσικής. Στον ίδιο χώρο η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη επίσης θα γίνει όπερα από τον Γιώργο Κουμεντάκη.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι η «Τετραλογία» του Βάγκνερ, σε σκηνοθεσία πάλι του Κόκκου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (2015-2019). Σημειώστε εδώ και το «Χάνσελ και Γκρέτελ» του Χούμπερντινκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, το 2016 στη νέα σκηνή. Παράλληλα και άλλοι τίτλοι σπανίως παρουσιαζόμενοι στη χώρα μας είναι στα σκαριά, όπως η «Σαλώμη» του Στράους. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και κάποια λιγότερο γνωστά μπαλέτα με μουσική συνθετών τύπου Σκαλκώτα ή Χατζιδάκι. Παράλληλα, η ΕΛΣ θα συνεργαστεί με κορυφαία ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα, όπως η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου (θα παρουσιάσουν μαζί την «Τουραντότ» του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία του φημισμένου Αντρέι Σερμπάν).

Και αν το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πανστρατιά ελλήνων καλλιτεχνών εδώ, προστίθενται ονόματα με διεθνή καριέρα, σολίστ όπως η Μυρτώ Παπαθανασίου, σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Τερζόπουλος και εικαστικοί όπως ο Γιάννης Κουνέλλης. Οι δύο τελευταίοι θα συμπράξουν μάλιστα στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Η ελληνική δημιουργία επίσης θα τεθεί στο επίκεντρο. Σημειώστε πως το πρώτο ελληνικό έργο που θα ανέβει στο νέο κτίριο θα είναι «Η αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου, σε λιμπρέτο του ποιητή Μορίς Μέτερλινγκ. Παράλληλα θα δρομολογηθεί από το 2014 διεθνής διαγωνισμός για σύνθεση νέου έργου με ελληνική θεματολογία, θα ενθαρρυνθεί η νεανική δημιουργία με έδρα τη δεύτερη μικρή σκηνή του νέου κτιρίου, θα διαμορφωθεί διαδικτυακή πλατφόρμα «e-Audition» όπου νέοι καλλιτέχνες θα επικοινωνούν δείγμα της δουλειάς τους, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το Εικονικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Οπερας.

Τεστ έξι μηνών

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα μετεγκατασταθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων στο Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα, στα τέλη του 2015 και θα περάσει ένα δοκιμαστικό στάδιο έξι μηνών ώσπου να γίνει η οριστική μετακόμισή της. Το Θέατρο Ολύμπια, ιδιοκτησίας της Τραπέζης της Ελλάδος, στο οποίο τώρα φιλοξενείται η Λυρική, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, θα εξακολουθήσει και μετά το 2015 να είναι χώρος πολιτιστικής δραστηριότητας και η Λυρική θα συνεχίσει τη μίσθωσή του.