Η επιτυχία της συγκέντρωσης των 58, την προηγούμενη Δευτέρα στο θέατρο Ακροπόλ, τροφοδότησε πολλές πολιτικές συζητήσεις. Θετική ή, το συνηθέστερο, αρνητική, η κριτική αποδεικνύει ότι το εγχείρημα της ανασύστασης μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς έχει δυναμισμό και προοπτικές. Ποιοι πιστώνονται όμως αυτή την επιτυχία; Ποιοι είναι οι πρωτεργάτες του συντονισμού των κινήσεων των 58, πώς εργάζονται, ποια είναι τα επόμενα βήματα; Επίσης, πώς χρηματοδοτείται το εγχείρημα; Και ποια είναι τα πολιτικά ζητήματα που ήδη έχουν τεθεί;

Η ΤΑΚΤΙΚΗ. Η κριτική που ακολούθησε την εκδήλωση στο Ακροπόλ από πολλές πλευρές αντιμετωπίζεται ως ένδειξη της δυναμικής που έχουν οι 58. Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Γραμματείας σημειώνουν ότι οι επικρίσεις από πολλές πλευρές που δέχθηκαν δεν θα τους κάνουν να αλλάξουν στόχο.

«Η εμπάθεια δεν συγκαταλέγεται στα όπλα μας», λένε. «Και φαίνεται παντού. Διεκδικήσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την εθνική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, την εξωστρεφή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον προοδευτικό και λαϊκό ευρωπαϊσμό. Αυτό τονίζουμε στις ομιλίες μας, στις εκδηλώσεις, στα κείμενά μας. Ακόμα και το λογότυπο που φτιάξαμε υπήρξε μέριμνα να μην έχει έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Διεκδικούμε τη σύμπραξη των λογικών ανθρώπων – απ’ το ΠαΣοΚ, απ’ τη ΔΗΜΑΡ, απ’ τις ευρύτερες κινήσεις, από τους ανένταχτους. Ηδη έχουμε καταγραφεί ως πολιτική δύναμη. Το στοίχημα, προφανώς, ωστόσο, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθούν στην παρέμβασή μας οι πολίτες».

Προφανώς. Διότι στην πολιτική αν δεν μπορείς να εμπνεύσεις εξαφανίζεσαι.

Ο συντονισμός

Η Γραμματεία και οι νέοι

Ο συντονιστικός ρόλος ανήκει σε 8 πρόσωπα που συμμετέχουν στη Συντονιστική Γραμματεία. Την αποτελούν ο καθηγητής στο Πάντειο Γιάννης Βούλγαρης, οι καθηγητές στο Πολυτεχνείο Κίμων Χατζημπίρος και Γιάννης Καλογήρου, ο Νίκος Μπίστης, ο γιατρός Χρήστος Δερβένης, η Αθηνά Δρέττα και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ Σταύρος Λιβαδάς και Γεράσιμος Γεωργάτος. Συντονιστικό όργανο δημιουργήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, το συγκροτούν το μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Μ. Τριανταφυλλίδης, ο αντιδήμαρχος Π. Αβραμόπουλος που προέρχεται από το ΠαΣοΚ, ο Ευρ. Ελευθεριάδης ο οποίος μετέχει στη Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου και η καθηγήτρια Νιόβη Παυλίδου.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης στο Ακροπόλ εργάστηκαν το πολύ τρία πρόσωπα.

Η Αθηνά Δρέττα, ο Μάνος Επιτροπάκης, ο οποίος συμμετέχει στη Δυναμική Ελλάδα, και ο κοινωνιολόγος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγής Παναγιωτόπουλος. Και οι τρεις έκαναν τα πάντα: τηλέφωνα, επαφές, σκηνοθεσία της εκδήλωσης, ενώ ο κ. Επιτροπάκης φρόντιζε να μην υπάρχει καμία χασμωδία συντονίζοντας από την κεντρική κονσόλα.

Οσο για τη Χαριτίνη Καρακωστάκη και τον Πασχάλη Αγανίδη, που εκπροσώπησαν τη νέα γενιά στο Ακροπόλ, προσεγγίστηκαν λόγω των δημοσιευμάτων τους στον Τύπο και στο Διαδίκτυο τα οποία είχαν κριθεί ώριμα και ενταγμένα στην κοινή στρατηγική.

Τη διάδοση των θέσεων της κίνησης, την επικοινωνία με τους πολίτες, την πληροφόρηση αλλά και την εγγραφή μελών έχει αναλάβει ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο Θόδωρος Καρούνος, ειδικός στα δίκτυα. Είναι το πρόσωπο που έστησε την ψηφιακή πλατφόρμα kentro.aristera.gr/start, μέσω της οποίας μπορούν να συνυπογράφουν τη διακήρυξη των 58 οι πολίτες που επιθυμούν. Η πολιτική επιστήμων Ευδοξία Δρούτσα είναι υπεύθυνη για τα social media και για την πολύ δραστήρια σελίδα της κίνησης στο facebook Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Η χρηματοδότηση

«Ο καθένας ό,τι μπορεί»

H χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της κίνησης έγινε «ρεφενέ», όπως τονίζουν οι διοργανωτές, λέγοντας το μαρξιστικό «ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του». Αντί γραφείων της κίνησης, χρησιμοποιούνται τα σπίτια των συμμετεχόντων και οι υπολογιστές τους. Εως χθες το απόγευμα είχαν υπογράψει ηλεκτρονικά, δηλώνοντας ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις επιτροπές πρωτοβουλίας της κίνησης, σε ολόκληρη την Ελλάδα, 4.271 πολίτες. Πολλοί έχουν ήδη συνεισφέρει οικονομικά στο εγχείρημα, με αποτέλεσμα «να υπάρχει πλέον μια μικρή αποταμίευση», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Συντονιστικής. Το επόμενο βήμα, εξηγεί ο Γιάννης Βούλγαρης, είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Το μανιφέστο

Χάρτα με τις βασικές θέσεις

Παράλληλα με το γενικό πλαίσιο γίνονται συζητήσεις για την εξειδίκευση των πολιτικών θέσεων της κίνησης, με πρόνοια να μην κατατεθούν λεπτομερείς αναλύσεις, αλλά να προδιαγραφούν οι ιδεολογικές συντεταγμένες των 58, στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Ορισμένες από τις θέσεις στις οποίες φαίνεται να καταλήγουν είναι οι εξής:

– Δημιουργία δικτύου προστασίας των αδυνάτων, θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

– Κριτική και αποστάσεις από τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη αλλά, ταυτόχρονα, και από τον οικονομικό εθνικισμό των κρατών.

– Πρόνοια για τον τρόπο δίκαιης κατανομής του μερίσματος της όποιας ανάπτυξης προκύψει μετά το ξεπέρασμα της κρίσης.

– Βασικές προτεραιότητες στην προσπάθεια αποκατάστασης μιας στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η προστασία των νέων ανέργων και όσων είναι στην ανασφάλεια του ιδιωτικού τομέα.

– Είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην καινοτομία και στον καταμερισμό εργασίας, ώστε η χώρα να προσδεθεί σε έναν σύγχρονο παραγωγικό καπιταλισμό αποφεύγοντας την κοινωνική και οικονομική καθυστέρηση.