Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, χώρος συλλογικών δράσεων των κατοίκων της περιοχής, κηρυγμένη από το 2005 ως νεώτερο μνημείο, αποκτά έναν νέο ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης. Πρόκειται να στεγάσει, μετά τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, την Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, λειτουργώντας ως παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αθήνας. Η μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Αθηναίων και ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προβλέπει τη συνολική αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς. Οι εργασίες που θα εκτελεστούν περιλαμβάνουν ανακατασκευή δαπέδων, αποκατάσταση σαθρών τμημάτων, καθαίρεση τοίχων, τοποθέτηση ομοιογενών κουφωμάτων και κατασκευή προστατευτικού ρολού ασφαλείας. Το κόστος της νέας χρήσης θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ηταν η καλή είδηση που έφερε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο διήμερο συνέδριο για τις βιβλιοθήκες με θέμα «Future Library Unconference 2013» που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Από τα θέματα που συζητήθηκαν ξεχώρισε η στρογγυλή τράπεζα για το πώς ένας παραδοσιακός θεσμός όπως η βιβλιοθήκη κάνει άνοιγμα προς το κοινό των νέων και μετατρέπεται σε νέα μορφή δημόσιου χώρου.

Η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς χώρος ανταλλαγής βιβλίων, εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας και ψυχαγωγίας των παιδιών μέσα από τη μάθηση και τη γνώση. Η βιβλιοθήκη του μέλλοντος θα είναι σημείο συνάντησης και χρήσης μέσων υψηλής τεχνολογίας από επισκέπτες κάθε ηλικίας. Είναι το μοντέλο των «δημιουργικών βιβλιοθηκών» του προγράμματος «Future Library», το οποίο ξεκίνησε το 2011 ο Γιάννης Τροχόπουλος, τότε διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και σήμερα διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα της Βέροιας –που βραβεύτηκε από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς -, ότι προέκυψε από τη συμμετοχή του κόσμου στις δράσεις της βιβλιοθήκης. «Δεν έχει σημασία να οραματιζόμαστε μεγαλόπνοα σχέδια αν δεν λάβουμε υπόψη τις ανάγκες των συμπολιτών μας», είπε.

Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία αλλά και δίκτυα σύνδεσης με τράπεζες ηλεκτρονικά ψηφιοποιημένων βιβλιοθηκών, αρχείων ήχου και εικόνας. Προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας των τρισδιάστατων εκτυπωτών και τη διαμόρφωση μιας βιβλιοθήκης τσέπης που χωρά στη μνήμη ενός έξυπνου κινητού. Διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο για να εξυπηρετεί ηλικιωμένους που δεν έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ακόμη και να βοηθούν σαν «οι γιατροί με τα λάπτοπ» τους ηλικιωμένους επισκέπτες τους για φορολογικές υποχρεώσεις, πληροφορίες υγείας και περίθαλψης. Μια «βιβλιοθήκη των ανθρώπων», όπως την αποκάλεσε η Μάγια Μπέρντστον, διευθύντρια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ελσίνκι, είναι εκείνη που σήμερα δεν περιορίζεται σε ένα κέλυφος, αλλά γίνεται εργαστήριο δημιουργικής σκέψης και απασχόλησης.
INFO

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, στην ιστοσελίδα http://2013.futurelibrary.gr