Τα πολλά περιττά κιλά και η μεγάλη περίμετρος μέσης μπορεί να οδηγούν τις γυναίκες στην βαρηκοΐα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από εικοσαετή μελέτη 68.421 εθελοντριών, οι οποίες είχαν ηλικία 25 έως 42 ετών κατά την έναρξή της.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ακοή (όπως η ηλικία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπέρταση), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο μεγαλύτερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των εθελοντριών, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο βαρηκοΐας διέτρεχαν.

Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με όσες είχαν ΔΜΣ κάτω από 25, όσες είχαν ΔΜΣ από 25 έως 29 είχαν κατά 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν βαρηκοΐα.

Αντίστοιχα, σε τιμές ΔΜΣ από 30 έως 34 ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 11%, σε ΔΜΣ από 35 έως 39 κατά 16% και κατά 19% για τιμές ΔΜΣ από 40 και πάνω.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Ανάλογες αυξήσεις στον κίνδυνο βαρηκοΐας παρατηρήθηκαν με την σταδιακή αύξηση στην περίμετρο της μέσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ιατρικής» (AJM), έδειξε επίσης ότι η μέτρια φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον 40 λεπτά περπάτημα την ημέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βαρηκοΐας.

Ωστόσο η πιο έντονη γυμναστική δεν φάνηκε να παρέχει πρόσθετο όφελος.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εκτιμούν ότι η παχυσαρκία μπορεί να υπονομεύει την ροή αίματος στο έσω ους, ενώ η άσκηση την διεγείρει, με αποτέλεσμα το περιττό βάρος να την πλήττει και η γυμναστική να την προστατεύει.