Η βρετανίδα τραγουδίστρια Σούζαν Μπόιλ, που καθήλωσε το παγκόσμιο κοινό το 2009 με τη συμμετοχή της στο σόου ταλέντων «Britain’s Got Talent», ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Η νόσος της εξηγεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν μέσα σε μία νύχτα έγινε διάσημη σε κάθε γωνιά του πλανήτη – δυσκολίες που την οδήγησαν στην ψυχική κατάρρευση και τη νοσηλεία σε νευρολογική κλινική.

Η 52 ετών σταρ δήλωσε ότι αισθάνεται «ανακούφιση» που έμαθε επιτέλους για την ασθένειά της, η οποία έως τώρα δεν είχε διαγνωσθεί.

Όπως δήλωσε στο περιοδικό Observer Magazine, πίστευε ότι οι «μαθησιακές δυσκολίες» και η «βραδύτητα» που αντιμετώπιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, οφείλονταν σε «εγκεφαλικές βλάβες» που υπέστη όταν γεννήθηκε.

Πριν από έναν χρόνο, όμως, ένας ειδικός από τη Σκωτία της είπε ότι πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, μία μορφή αυτισμού που επηρεάζει κυρίως τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις επικοινωνιακές ικανότητες.

«Τώρα πια καταλαβαίνω καλύτερα τι μου συμβαίνει και νιώθω ανακουφισμένη και με λίγο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση», είπε.

Η κυρία Μπόιλ πρόσθεσε ότι πάντοτε ένιωθε άγχος όταν βρισκόταν με ξένους και της ήταν πολύ δύσκολο να κοιτάξει κάποιον στα μάτια, γεγονός που την έκανε να νιώθει «διαφορετική» και «παρείσακτη» όπου κι αν βρισκόταν.

Την κατάσταση επιδείνωσε στην ενήλικη ζωή της η βαριά κατάθλιψη, που την απομόνωσε ακόμα περισσότερο από τον κοινωνικό της περίγυρο.

Το σύνδρομο Άσπεργκερ «είναι μία διαταραχή με την οποία θα πρέπει να ζήσω και να δουλέψω, αλλά αισθάνομαι πιο καλά με τον εαυτό μου. Ο κόσμος τώρα θα έχει μεγαλύτερη κατανόηση για εμένα και για όσα κάνω», είπε.

«Έχω δυσκολίες στην επικοινωνία που μου δημιουργούν απογοητεύσεις. Αν ο κόσμος ήταν λίγο πιο υπομονετικός μαζί μου, θα με βοηθούσε πολύ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως αυτό ακριβώς πιστεύει ότι θα επιτύχει με την δημοσιοποίηση της διαγνώσεώς της.

Τι είναι

Όπως γράφουν επιστήμονες από την Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών Παιδιών (ΕΘΜΑ)του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ«Αυτισμός-Άσπεργκερ Ελλάς», το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο πάσχων τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με τους άλλους.

Όπως ο κλασικός αυτισμός, έτσι και το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια «διαταραχή φάσματος», επειδή επηρεάζει τους πάσχοντες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.

Μολονότι, όμως, υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο σύνδρομο Άσπεργκερ και τον κλασικό αυτισμό, τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν λιγότερα προβλήματα με τη λεκτική επικοινωνία, ενώ συνήθως διαθέτουν μέση ή ανώτερη νοημοσύνη.

Επιπλέον, δεν υποφέρουν συνήθως από τις μαθησιακές δυσκολίες που συνδέονται με τον αυτισμό, αλλά ενδέχεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μαθησιακά προβλήματα όπως η δυσλεξία, η δυσπραξία ή άλλες καταστάσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).

Με την κατάλληλη υποστήριξη, όμως, «οι πάσχοντες από Άσπεργκερ είναι απολύτως ικανοί να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη ζωή», σημειώνουν.

Η Σούζαν Μπόιλ έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2009, όταν αδέξια, αχτένιστη και κακοντυμένη εμφανίστηκε στο «Britain’s Got Talent», αφήνοντας άφωνους κοινό και κριτικούς με την ερμηνεία της στο τραγούδι «I Dreamed A Dream».

Το βίντεο της οντισιόν της για το σόου είδαν μέσα σε μία εβδομάδα περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλοί την χαρακτήρισαν «ζωντανή απόδειξη» πως ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσει κάποιος τα όνειρά του.

Από τότε έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς δίσκους, που έχουν πουλήσει περισσότερα από 19 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Εν όψει Χριστουγέννων θα κυκλοφορήσει ένα ψηφιακά επεξεργασμένο «ντουέτο» της με τον Έλβις Πρίσλεϊ – τον «βασιλιά του ροκ» που πέθανε το 1977. Το σινγκλ είναι το «O Come All Ye Faithful» και οι εισπράξεις θα διατεθούν για τον οργανισμό «Save the Children».