Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν έφθασε χθες τους 3.621 νεκρούς –αριθμός που ξεπερνά την εκτίμηση για 2.500 νεκρούς του Προέδρου των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο και προσεγγίζει τον αριθμό των 4.000 και πλέον νεκρών, για τον οποίο έκανε λόγο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Αξιωματούχος του Εθνικού Συμβούλιου της χώρας για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών διευκρίνισε επίσης ότι 1.140 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι. Στελέχη του Ερυθρού Σταυρού όμως μιλούν για περισσότερα από 20.000, οι οποίοι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Ο Πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο, πέρα από την αυξανόμενη πίεση την οποία αντιμετωπίζει εδώ και μία εβδομάδα για την ταχύτερη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, δέχεται επίσης σκληρή κριτική για τις ασάφειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, ιδίως στην πόλη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε.

Γεγονός είναι όμως πως έπειτα από πολλές ημέρες κατά τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις χειρότερα πληγείσες επαρχίες Λέιτε και Σαμάρ των Κεντρικών Φιλιππίνων παρέμειναν αβοήθητοι πλέον οι επιχειρήσεις διάσωσης εξελίσσονται με σχετικά ικανοποιητικό ρυθμό. Ανδρες του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Τζορτζ Ουάσιγκτον που έφτασε στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, αφότου απέστειλαν περίπου 190 τόνους προμηθειών στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν, άρχισαν να εκτελούν αποστολές εντοπισμού και διάσωσης πληγέντων σε περιοχές οι οποίες μέχρι χθες δεν είχαν λάβει την παραμικρή βοήθεια. Οι αμερικανικές δυνάμεις του Ειρηνικού ανακοίνωσαν επίσης την ανάπτυξη στις Φιλιππίνες περίπου 1.000 πεζοναυτών, οι οποίοι θα αναχωρήσουν από την Ιαπωνία με δύο πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, πολλά προβλήματα όπως η έλλειψη φορτηγών και έμψυχου δυναμικού και οι κατεστραμμένες υποδομές, δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων διάσωσης. Οι Αρχές του Τακλομπάν, όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να περιφέρονται μεταξύ πτωμάτων, επισήμαναν πως υπάρχει έλλειψη από πλαστικές σακούλες, βενζίνη και εθελοντές για την περισυλλογή των νεκρών. «Υπάρχουν ακόμα πολλοί δρόμοι στους οποίους δεν έχουν πάει τα σωστικά συνεργεία», ανέφερε κάτοικος της κατεστραμμένης πόλης. Στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν, οκτώ ημέρες μετά την πρωτόγνωρη τραγωδία, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει σε ασφαλείς περιοχές.