Αμετακίνητη στο θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των επαγγελματικών μισθώσεων εμφανίστηκε η Τρόικα στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για μια συμβιβαστική λύση στο θέμα έπεσε στο κενό κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολη την διαπραγμάτευση .

Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πρότεινε να προστατεύονται οι παλαιές μισθώσεις έως την λήξη τους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και η μείωση του σημερινού χρόνου της 12 αιτίας στα 6 χρόνια έπεσε στο κενό καθώς η άλλη πλευρά θεωρεί ότι η προστασία που υπάρχει σήμερα δημιουργεί δυσκαμψίες στην αγορά των ακινήτων. Η Τρόικα απέρριψε την πρόταση χωρίς δεύτερη συζήτηση, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ότι η πλήρης απελευθέρωση θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον ενοικιαστών και ιδιοκτητών. Τα στελέχη της Τρόικας υποστήριξαν ότι μόνο σε τέσσερις χώρες Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, υπάρχουν περιορισμοί.

Η ελληνική πλευρά αν και επέμεινε στη θέση της εξηγώντας τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η απελευθέρωση τελικά οδηγήθηκε σε μια νέα αντιπρόταση προς τους εκπρόσωπους της Τρόικας η οποία προβλέπει μειώσεις σχετικά με το ποσό της αποζημίωσης που πρέπει να δίνουν οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων στους ενοικιαστές αλλά και στο χρόνο προειδοποίησης σε ότι αφορά τα παλαιά μισθωτήρια που βρίσκονται σε ισχύ χωρίς την δυνατότητα έξωσης από τους ιδιοκτήτες και παράλληλα για τις νέες μισθώσεις να ισχύει η τριετία. Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν απέρριψαν στην πρόταση αυτή ωστόσο ζήτησαν να εξετάσουν τα δεδομένα και στη συνέχεια το θέμα να συζητηθεί στις επόμενη συνάντηση που θα έχουν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έως το τέλος της εβδομάδας .

Εκτός από το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων, συζητήθηκε το θέμα των δημοσίων συμβάσεων, οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, το πρόβλημα της ρευστότητας καθώς και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Σε ότι αφορά στη μελέτη του ΟΟΣΑ, ο Οργανισμός δεν έχει δώσει ακόμη τις προτάσεις του, κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πήγες του υπουργείου Ανάπτυξης τα εμπόδια που έχουν εντοπιστεί και εμποδίζουν τον ανταγωνισμό με επίπτωση και στις τιμές είναι 500. Για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων παρουσιάσθηκε το σχέδιο του υπουργείου, με βάση το οποίο έως το τέλος του έτους θα έχει καταρτιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. Καμία συζήτηση δεν έγινε για το θέμα των πλειστηριασμών κάτι άλλωστε που δεν περιελάμβανε η ατζέντα της συνάντησης .