Σε ήρεμο κλίμα διοργανώθηκαν στη συμπρωτεύουσα οι διαδηλώσεις εργατικών συνδικάτων και φορέων κατά της πολιτικής των Μνημονίων, με αφορμή τα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Μοναδική «παραφωνία» ήταν τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου πέριξ της Καμάρας μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών. Περίπου 100 αντιεξουσιαστές άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια σε δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Ακολούθησαν προσαγωγές 109 υπόπτων από την Αστυνομία και συνελήφθησαν τρία άτομα. Ενας αστυνομικός αναφέρθηκε ως ελαφρά τραυματίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα σε τέσσερα σημεία. Με πανό, πλακάτ και συνθήματα προσήλθαν στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου το «παρών» έδωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας βουλευτικών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κέντρο της πόλης ήταν απροσπέλαστο για τα οχήματα, ενώ επί ποδός βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί.

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας έγινε η συγκέντρωση των επιτροπών κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Δηλώσεις Τσίπρα

«Ο Πρωθυπουργός νομίζει ότι επειδή εξαπάτησε τον λαό μία φορά με την επαναδιαπραγμάτευση θα το κάνει διαρκώς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την έναρξη των συλλαλητηρίων.

«Δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πρωτοφανές πλεόνασμα αλαζονείας, κυνισμού, ψεύδους και υποκρισίας» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Ο κ. Σαμαράς ήρθε στην πόλη των λουκέτων, της φτώχειας και της ανεργίας, αλλά απέφυγε τους δημοσιογράφους. Ακόμη και οι δικοί του άνθρωποι τον χειροκρότησαν χλιαρά».

«Η μόνη αλήθεια που είπε ο Πρωθυπουργός είναι οτι επιθυμει να εξαντλήσει την τετραετία και μαζί τις τελευταίες απαντοχές του λαού» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας «εκλογές αμεσα».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Ταραμπουλίδης επεσήμανε – μεταξύ άλλων – τη λιτότητα, την αύξηση της ανεργίας, τις πολιτικές της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και μίλησε για λανθασμένες πολιτικές εξαθλίωσης, ενώ αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και της ΕΡΤ.

«Είναι καιρός η τρόικα και η κυβέρνηση να αλλάξουν τροχιά. Είναι καιρός για εμάς να αντιδράσουμε ακόμη πιο δυναμικά» είπε.

Για «ψεύτικες πρωθυπουργικές εξαγγελίες επιτυχίας που δεν πείθουν κανένα» έκανε λόγο, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι «όσο ασκούνται αυτές οι πολιτικές δεν έχουμε δικαίωμα να σκύψουμε το κεφάλι».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.

Το ΠΑΜΕ

Μέλη και υποστηρικτές του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου την κεντρική ομιλία προς τους συγκεντρωθέντες απηύθυνε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ χαιρέτισαν – μεταξύ άλλων – εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, του κλάδου των εργαζομένων σε εμφιαλωμένα ποτά κ.ά.

Σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ κάλεσε την εργατική τάξη να μην δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί ανάκαμψης της οικονομίας και πρόσθεσε ότι «ως ΠΑΜΕ είμαστε αισιόδοξοι ότι η εργατική τάξη, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες θα τα ξεπεράσει, θα οργανωθεί και θα ανατρέψει όλες τις κυβέρνησεις και αυτή για να μπορέσει να φτιάξει ένα μέλλον όπως της αξίζει».

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κάλεσμα των επιτροπών κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές ανταποκρίθηκαν επίσης – μεταξύ άλλων – αντιπροσωπεία κατοίκων του Κιλκίς που είναι αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού στα Κρούσια, κινήματα κατά των διοδίων και επιτροπές κατοίκων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι στη συνέχεια ενώθηκαν με την παραπάνω διαδήλωση.