Με τα βλέμματα όλων στραμμένα πάνω τους και το αμερικανικό «χτύπημα» να αιωρείται οι 20 επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκληρώνουν σήμερα, Παρασκευή τις έρευνες και τη συλλογή στοιχείων για την πολύνεκρη χημική επίθεση στα περίχωρα της Δαμασκού από το καθεστώς Ασαντ, όπως κατήγγειλαν οι αντικαθεστωτικοί.

Από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει τη συγκέντρωση δειγμάτων από τις πληγείσες με ρουκέτες του στρατού περιοχές και αρκετοί πιστεύουν ότι, ήδη, έχουν τα πρώτα αποτελέσματα για τη χρήση ή μη χημικών όπλων από τα πρόχειρα εργαστήρια που διαθέτουν στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν.

Τα στοιχεία και τα δείγματα φυλάσσονται και «κανένας από τους επιθεωρητές δεν μπορεί να «σφραγίσει» ούτε ένα από αυτά μόνος του και να το μεταφέρει» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o καθηγητής Ντίτερ Ροτμπάχερ, που έχει εκπαιδεύσει τους περισσότερους από αυτούς.

Στα νοσοκομεία της Συρίας, οι γιατροί έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι οι επιθεωρητές δεν θέλησαν να πάρουν ούτε ένα από τα δείγματα αίματος νεκρών της επίθεσης της 21ης Αυγούστου.

Οπως δήλωσε ο Αμπου Ακράμ, γιατρός που βοήθησε τους επιθεωρητές στη συλλογή δειγμάτων από τραυματίες δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε δεν είχε ληφθεί από τους ίδιους.

«Ετσι, πήραν δείγματα από το χώμα, κομμάτια υφάσματος και επίπλων μαζί με τα νεκρά ζώα που ψόφησαν από την επίθεση με τα χημικά» είπε ο Ακράμ.

Στην ομάδα των 20 επιθεωρητών μετέχουν τρεις εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και αρκετοί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) υπό την καθοδήγηση του έμπειρου από τον πόλεμο του Ιράκ, σουηδού επιστήμονα Εϊκ Σέλστρομ.

Χωρισμένοι σε 6 τζιπ Toyota οι επιθεωρητές δέχτηκαν την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα της αποστολής τους επίθεση από ελεύθερους σκοπευτές χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί κανείς.

Φθάνοντας στα σημεία της καταγγελλόμενης χημικής επίθεσης χωρίστηκαν σε ζευγάρια, ανέκριναν μάρτυρες και θύματα της επίθεσης, πήραν αίμα και ούρα των τραυματιών και νοσηλευομένων και υλικά από υπολείμματα ρουκέτας, όλμων και βλημάτων.

Με ειδικές στολές, μάσκες αερίου, αισθητήρες ανίχνευσης τοξικών αερίων και ειδικές μπότες που αλλάζουν χρώμα αν εκτεθούν σε τοξικά οι επιθεωρητές μελέτησαν με προσοχή τα ευρήματα στα προάστια της Δαμασκού που δέχτηκαν την επίθεση και θρηνούν εκατοντάδες νεκρούς αμάχους, ανάμεσά τους και δεκάδες μικρά παιδιά.

Τα δείγματά τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έχουν ήδη «περαστεί» για έλεγχο στην τεράστια βάση δεδομένων του ΟΕΧΟ που περιλαμβάνει πάνω από 1.000 χημικούς παράγοντες , ανάμεσά τους και το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, που πιστεύεται ότι βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε αποθήκες του συριακού στρατού.

Ομως τα δείγματα ακόμη κι αν είναι θετικά δεν θα αναλυθούν, ούτε θα συγκριθούν μόνο μια φορά θα διασταυρωθούν ξανά και ξανά με διάφορες εργαστηριακές αναλύσεις στα κέντρα του ΟΑΧΟ σε 17 χώρες.

Τουλάχιστον τρία εργαστήρια του Οργανισμού, παρουσία τουλάχιστον ενός επιθεωρητή, θα ελέγξουν το κάθε θετικό σε χημικά δείγμα, πριν συνταχθεί το πόρισμα που θα σταλεί στον ΟΗΕ, το πιθανότερο τις επόμενες ημέρες, καθώς αύριο το πρωί αναχωρούν από τη Συρία οι 20 εμπειρογνώμονες.