Μια νέα βιογραφία του διάσημου αμερικανού συγγραφέα αποκαλύπτει αυτό που υποψιαζόμασταν από παλιά. Οτι είχε ανέκδοτα βιβλία στο συρτάρι, τα οποία σύντομα θα δουν το φως της δημο-σιότητας…

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα μάθουμε και επίσημα κάτι που ήδη διέρρευσε, το οποίο όμως υποψιαζόμασταν από παλιά: ότι ο Τζέρομ Ντέιβιντ Σάλιντζερ, ο συγγραφέας του περίφημου «Φύλακα στη σίκαλη», είχε ανέκδοτα βιβλία στο συρτάρι. Πάνε πενήντα χρόνια (ήταν το 1963) από τότε που δημοσίευσε το τελευταίο βιβλίο του, μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ψηλά σηκώστε τη σκεπή –Σέιμουρ». Και ήταν μόλις 44 ετών. Πέθανε το 2010, στα 91 του.

Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια; Γείτονες και φίλοι έλεγαν ότι έγραφε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το 1974, παραδέχθηκε ότι έγραφε συστηματικά, σε καθημερινή βάση, αλλά για τον εαυτό του. «Υπάρχει μία υπέροχη ηρεμία στο να μη δημοσιεύεις», είχε πει.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το περιοδικό «Νιούζγουικ» έγραψε πως κατά τη διάρκεια ενός γεύματος είχε δηλώσει ότι είχε πρόσφατα ολοκληρώσει «ένα μεγάλο ρομαντικό βιβλίο που εκτυλίσσεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το 1987, μαθαίνοντας ότι ο συγγραφέας Ιαν Χάμιλτον είχε υπό έκδοση βιογραφία του που περιελάμβανε γράμματά του προς φίλους και συγγραφείς, έκανε δικαστικό αγώνα εναντίον του. Αλλά πέτυχε μόνο να γίνουν παραφράσεις επιστολών και ονομάτων. Κάπως έτσι μάθαμε ότι είχε έτοιμα δύο μυθιστορήματα και πάμπολλα διηγήματα που ποτέ δεν δημοσιεύθηκαν.

Οι Ντέιβιντ Σιλντς και Σέιν Σαλέρνο, που εκδίδουν νέα βιογραφία του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ στις 3 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτουν πιο συγκεκριμένα πράγματα: ότι μια ολόκληρη σειρά ανέκδοτων βιβλίων πρόκειται να κυκλοφορήσει, πιθανότατα με την έγκριση του ίδιου του Σάλιντζερ όσο ήταν εν ζωή, από το 2015 μέχρι το 2020.

Το ένα επικεντρώνεται στον πρωταγωνιστή του «Φύλακα στη σίκαλη» Χόλντεν Κόλφιλντ και την οικογένειά του και θα συμπεριλαμβάνει και μια αναθεωρημένη εκδοχή μιας πρώιμης, αδημοσίευτης ιστορίας με τίτλο «The Last and Best of the Peter Pans». Αλλα βιβλία θα αναφέρονται στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στη στροφή του Σάλιντζερ προς τις ανατολικές θρησκείες. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο Σάλιντζερ ήταν γιος εβραίου εισαγωγέα κρεάτων (με τον οποίο ήρθε σε σύγκρουση) και μητέρας καθολικής, ιρλανδικής καταγωγής.

Το 700 σελίδων βιβλίων, λένε κάποιοι που το είδαν πριν κυκλοφορήσει, είναι στην ουσία το σενάριο μιας ταινίας της οποίας η προβολή θα αρχίσει τρεις ημέρες μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο Σέιν Σαλέρνο, γνωστός χολιγουντιανός σεναριογράφος –έγραψε τον «Αρμαγεδδώνα», τώρα γράφει το σίκουελ του «Αβαταρ» –δεν είχε επικοινωνία με δύο βασικούς κληρονόμους, τη χήρα του Σάλιντζερ Κόλιν Ο’ Νιλ και τον γιο του Ματ Σάλιντζερ, που φιλοδοξούν να διαχειριστούν το έργο του. Πήρε όμως δεκάδες συνεντεύξεις, συγκέντρωσε επιστολές και παλιά κείμενα, ξόδεψε, λένε, 2 εκατ. δολάρια για να φτιάξει το ντοκιμαντέρ. Και αποδείχθηκε το ίδιο μυστικοπαθής με τον Σάλιντζερ, αφού το ετοίμαζε επί εννέα χρόνια και ελάχιστοι το είχαν μάθει.

Ηδη, για να δείξει ότι τα κατάφερε, φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες αδημοσίευτες, εκεί που επί χρόνια πρακτορεία και εφημερίδες αναδημοσίευαν τις ίδιες πάντα ελάχιστες νεανικές φωτογραφίες του συγγραφέα…