Εξι στρατιωτικά αεροδρόμια της Συρίας, μεταξύ των οποίων ένας αεροδιάδρομος στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, θα είναι πιθανότατα ο πρώτος στόχος του «χειρουργικού χτυπήματος» που αναμένεται να πραγματοποιηθεί με πυραύλους τύπου Τόμαχοκ.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Τάιμς», οι αναλυτές του Πενταγώνου εκτιμούν ότι είναι εφικτή μια μικρής διάρκειας επίθεση, χαμηλού κόστους αλλά και χαμηλού κινδύνου για τους αμερικανούς στρατιώτες, η οποία όμως θα έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο απώτερος στόχος είναι να ψαλιδιστεί η δύναμη πυρός του καθεστώτος Ασαντ και κυρίως η Πολεμική Αεροπορία του, δεδομένου ότι τα κυβερνητικά μαχητικά πραγματοποιούν τουλάχιστον τρεις αποστολές ημερησίως, με αποτέλεσμα να αποκτά σοβαρό στρατηγικό πλεονέκτημα το καθεστώς έναντι των ανταρτών. Από αέρος γίνεται επίσης ο βασικός ανεφοδιασμός των καθεστωτικών δυνάμεων, αφού μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν από το Ιράν και τη Ρωσία προμήθειες και πολεμοφόδια για τον τακτικό Στρατό. Η εκτίμηση των στρατιωτικών αναλυτών είναι ότι η πλήρης καταστροφή της αεράμυνας της Συρίας και της αεροπορικής της δύναμης θα απαιτούσε μια πολύ μεγαλύτερης διάρκειας επιχείρηση. Παράλληλα, όμως, θεωρούν ότι μια περιορισμένη επέμβαση θα επέφερε αποφασιστικό πλήγμα στη βασική αποστολή της συριακής Αεροπορίας.

Ο αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής Κρις Χάμερ εκτιμά ότι ένα πρώτο χτύπημα που θα αποδυνάμωνε τις υποδομές της συριακής Αεροπορίας θα απαιτούσε μόλις τρία αντιτορπιλικά και 24 αεροσκάφη. Ο ίδιος προσθέτει ότι η αποστολή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία χωρίς να εισέλθει στο έδαφος ή στον εναέριο χώρο της Συρίας στρατιωτικό προσωπικό. Η Συρία διαθέτει 27 αεροπορικές βάσεις, αλλά οι έξι από αυτές θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη μερική καταστροφή των αεροδιαδρόμων, των εγκαταστάσεων καυσίμων, των υπόστεγων συντήρησης, των πύργων ελέγχου και των ραντάρ. Οπως επισημαίνει ο αμερικανός αναλυτής, οι πύραυλοι Κρουζ δεν προκαλούν ολική καταστροφή. Μπορούν όμως να θέσουν εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια δημιουργώντας κρατήρες στους αεροδιαδρόμους. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος τα ρωσικά μεταγωγικά που μεταφέρουν εξοπλισμό. Να σημειωθεί ότι καθένα από τα τέσσερα αντιτορπιλικά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ανοιχτά της Συρίας έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν 30-40 Τόμαχοκ.