Μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία αφιέρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην επέτειο των 50 χρόνων από τότε που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μίλησε σε 250.000 ανθρώπους στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον για να περιγράψει το «όνειρό» του. Από το ίδιο σημείο απευθύνθηκε χθες στους πολίτες της χώρας του ο αμερικανός Πρόεδρος. Και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξίσου εντυπωσιακή. «Υπήρχαν ζευγάρια που δεν μπορούσαν να παντρευτούν. Στρατιώτες που πολεμούσαν για την ελευθερία στο εξωτερικό, αλλά δεν μπορούσαν να τη βρουν στην πατρίδα τους», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος σε εκείνη την εποχή όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. «Η Αμερική άλλαξε για εσάς και για μένα», πρόσθεσε. Ο αμερικανός Πρόεδρος, ωστόσο, δεν περιέγραψε έναν παράδεισο. Οι οικονομικές ανισότητες που μαστίζουν τις ΗΠΑ, σημείωσε, αποδεικνύουν ότι το όνειρο του πάστορα από την Ατλάντα που συνέγειρε πριν από 50 χρόνια τα πλήθη με το πάθος του και την ευγλωττία του, έχει μείνει ανεκπλήρωτο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέταξε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ανάμεσα στις δύο προσωπικότητες που θαυμάζει περισσότερο από όλες. Η άλλη, είπε, είναι ο Αβραάμ Λίνκολν. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν δύο πρώην πρόεδροι. Ο ένας ήταν ο Μπιλ Κλίντον που δήλωσε ότι «εκείνη η πορεία, εκείνη η ομιλία άλλαξε την Αμερική». Ο Τζίμι Κάρτερ είπε, από την πλευρά του, ότι ο αγώνας του Κινγκ δεν βοήθησε μόνο τους Αφροαμερικανούς, αλλά «στην πραγματικότητα βοήθησε στην απελευθέρωση όλου του λαού». Οι δηλώσεις έγιναν δεκτές με θερμό χειροκρότημα από τους παρισταμένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν η Οπρα Γουίνφρι, ο Φόρεστ Γουίτακερ και ο Τζέιμι Φοξ. Η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια είπε ότι ο Κινγκ ανάγκασε την Αμερική να ξυπνήσει, να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη και τελικά να αλλάξει.

«Η πορεία του 1963 διέπλασε τη μνήμη της γενιάς μου», συμπλήρωσε ο αμερικανός Πρόεδρος. «Μισό αιώνα μετά την πορεία είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλογιστούμε πόσο έχει προχωρήσει αυτή η χώρα και πόσο πρέπει να προχωρήσει ακόμη», πρόσθεσε. Εκδηλώσεις στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πραγματοποιήθηκαν και στη Βρετανία, την Ελβετία, το Νεπάλ και τη Λιβερία. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η ομιλία του Κινγκ συνεχίσει να εμπνέει ως μια από τις πιο μεγάλες στιγμές της ρητορικής τέχνης στην ανθρώπινη ιστορία.