Τη στροφή της εκμετάλλευσης ανηλίκων στην εσωτερική αγορά της Αλβανίας και τη μείωση της ροής προς την Ελλάδα παρατηρεί από το 2007 ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Terre Des Hommes στα Τίρανα Τιερί Ανγκακλιατέ. Η οργάνωσή του διατηρούσε πριν από έξι χρόνια λίστα με 1.000 παιδιά που λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους στον αλβανικό Νότο ήταν υποψήφια θύματα διακίνησης.

Εκείνη τη χρονιά τουλάχιστον 200 παιδιά επαιτούσαν στα φανάρια της αλβανικής πρωτεύουσας, διασκορπισμένα στους δρόμους που καταλήγουν ακτινωτά στο πάρκο Ρίνια. Αρκετά από αυτά ήξεραν ελληνικά έχοντας «δουλέψει» παλιότερα και στη χώρα μας. Δεκαπέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν στα Τίρανα κατά της παιδικής εργασίας και η τότε υφυπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Ιβα Ζαΐμι δήλωνε ότι λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. «Αν κάποιος γονιός εκμεταλλεύεται ανηλίκους, τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο λεκ», τόνιζε.

Με τα χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά στην επιχείρηση «απλωμένα χέρια». Οπως παρατηρούν στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, πλέον τα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους και σπάνια από τρίτους. Το 2011 η Αστυνομία συνέλαβε 657 επαίτες (παιδιά και ενηλίκους) στην Αττική. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλλονται στους ενηλίκους μικρές ποινές (η επαιτεία είναι πλημμέλημα) ή επιβαρύνονται μόνο με δικαστικά έξοδα ύψους 80 ευρώ. Αυτό είναι και το ποσό που μπορούν να συγκεντρώσουν σε μια καλή ημέρα οι ανήλικοι επαίτες στη Θεσσαλονίκη, όπως λένε μέλη της ΜΚΟ Αρσις. Περνούν μέχρι και 16 ώρες στον δρόμο και μοιράζουν τα πόστα ανάλογα με την εθνικότητα. Τα παιδιά από την Αλβανία συχνάζουν σε πλατείες και ταβέρνες. Εκείνα από τη Βουλγαρία σε κεντρικά φανάρια και έξω από σουπερμάρκετ, ενώ όσα κατάγονται από τη Ρουμανία σε περιφερειακά σημεία της πόλης.