Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρούν πέρα από το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να νομιμοποιήσουν μια στρατιωτική απάντηση κατά του Προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασαντ στη Συρία, που θα χαίρει της μεγαλύτερης δυνατής διεθνούς στήριξης.

Μολονότι ο ΟΗΕ ζήτησε «περισσότερο χρόνο» ώστε οι επιθεωρητές που έχουν σταλεί στη Συρία να επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών από το καθεστώς του Ασαντ, οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θεωρούν υπεύθυνη τη Δαμασκό για την επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη Τετάρτη και υποστηρίζουν ότι αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να μην τύχει στρατιωτικής απάντησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ προειδοποίησε βέβαια ότι η χώρα θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της.

Στη Νέα Υόρκη, η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία έληξε, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, καθώς Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή.

Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρεσβευτής αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν εξήλθαν δεν έκαναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του (Ρώσου υπουργού Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ», για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος για να απαντήσει στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο «να περιμένουμε τα αποτελέσματα» από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα από την πλευρά της υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι θα συζητήσουν το θέμα με τις κυβερνήσεις τους.

«Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη βάση των οδηγιών που θα δώσουν οι πρωτεύουσες», εξήγησε ένας δυτικός διπλωμάτης. Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι «πολύ αισιόδοξος», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας εκτίμησε ότι οι συζητήσεις στον ΟΗΕ θα συνεχιστούν «τις επόμενες ημέρες».

Πάντως οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι το βρετανικό σχέδιο για τη Συρία δεν θα ψηφιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρώσων, όπως δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα από τις προηγούμενες προσπάθειες, που όλες απέτυχαν», πρόσθεσε η Χαρφ, αναφερόμενη στα τρία βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία σε προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε η ίδια. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση».

«Δεν πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς θα έπρεπε να μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να εμποδίζουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ανάληψη δράσης για τη Συρία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Χαρφ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC

«Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο Πρόεδρος», είπε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε άλλωστε δηλώσει την Τρίτη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και πως όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

«Μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» υποστήριξε ο Μπάιντεν.

«Ο Πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», τόνισε.

Η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμια ασφάλειας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή πάντως, στη Δαμασκό, η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα συνέλεξε δείγματα αίματος, ούρων και μαλλιών από τα θύματα της επίθεσης της 21ης Αυγούστου.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι ζήτησε από τον Οργανισμό να ερευνηθούν τρεις επιθέσεις των ανταρτών στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, Σύριοι στρατιώτες εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια.

Ο Τζααφάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν «να δώσει άμεσα εντολή στην ερευνητική ομάδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Δαμασκό να ερευνήσει τρία ειδεχθή περιστατικά που σημειώθηκαν στην επαρχία της Δαμασκού στις 22, 24 και 25 Αυγούστου στα οποία μέλη του συριακού στρατού εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια».

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία, αργά την Τετάρτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν και πάλι, ότι η χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας κοντά στη Δαμασκό έχει πλέον αποδειχθεί επαρκώς, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση σε επίσημη ανακοίνωσή της.

«Το συριακό καθεστώς δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα μπορεί να συνεχίσει το είδος πολέμου που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο (…) Γι’ αυτό μια διεθνής αντίδραση είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με την άποψη της καγκελαρίου και του πρωθυπουργού», κατέληγε η ανακοίνωση.

Ο Κάμερον είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συζήτησε την άρνηση Ρωσίας και Κίνας να υιοθετήσουν το βρετανικό σχέδιο απόφασης για επέμβαση στη Συρία.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», και οι δύο «εξέτασαν την πιθανότητα να παρουσιάσουν μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανακοίνωσε μια πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ.

Στο Λονδίνο, οι αρχηγοί των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας συμφώνησαν ομόφωνα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης και το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κάμερον διαμήνυσε ότι «ο κόσμος δεν θα περιμένει άλλο» για την ανάληψη δράσης κατά του Ασαντ.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε μέσω Twitter: «Το Βρετανικό Συμβούλιο Ασφαλείας ομόφωνα συμφώνησε ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Ασαντ ήταν απαράδεκτη και ότι ο κόσμος δεν θα περιμένει άλλο».

Στην Τουρκία και στο Ισραήλ οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα για να αναχαιτιστούν πιθανά αντίποινα που θα εξαπολύσει εναντίον τους η Δαμασκός.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός θα αντιδράσει με «πυγμή» εάν το συριακό καθεστώς αντεκδικηθεί κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, δήλωσε ότι «είτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά», ανέφεραν τα ξένα πρακτορεία επικαλούμενα δηλώσεις του.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος παρά το γεγονός ότι δεν έχει κάνει λόγο για στρατιωτική δράση, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για τις προφανείς επιθέσεις με χημικά όπλα και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση.

Τέλος, σε έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Μάρτιο του 2011, οπότε και ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις κατά του Άσαντ, οι οποίες γρήγορα κατέληξαν σε εμφύλιο πόλεμο.