Το έξυπνο κινητό από τους… ιούς πιάνεται! Καθώς τα smartphones αλλά και οι ταμπλέτες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, το κακόβουλο λογισμικό χτυπά την πόρτα και στις φορητές συσκευές. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 δημιουργήθηκαν περισσότερα από 20.000 (!) νέα κακόβουλα προγράμματα τα οποία «χτυπούν» φορητές συσκευές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Kaspersky Labs.

Το 99,9% των προγραμμάτων αυτών επηρεάζει συσκευές που «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα Android, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους θα πρέπει να έχουν «τα μάτια τους ανοικτά» ώστε να μην αντιμετωπίσουν εκπλήξεις.

«Περίεργα» SMS με ιδιαίτερα υψηλές χρεώσεις, αντιγραφή της λίστας των επαφών, ακόμα και ψηφιακές αγορές από το κινητό είναι κάποιες από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των ιών και των άλλων προγραμμάτων που εγκαθίστανται στα κινητά τηλέφωνα.

Οπως αναφέρουν πάντως στελέχη τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ο τρόπος για να αποφύγει κανείς να «κολλήσει» είναι σχετικά απλός, αρκεί να ακολουθήσει κάποιους βασικούς κανόνες: ο πρώτος και σημαντικότερος είναι να προσέχει τι εφαρμογές κατεβάζει και από πού. Επίσημες εφαρμογές από γνωστές εταιρείες που φιλοξενούνται στο Google Play έχουν ελάχιστες έως και μηδενικές πιθανότητες να είναι μολυσμένες με κακόβουλο λογισμικό.

Αντίθετα, ιστοσελίδες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου που «υπόσχονται» δωρεάν κάποιες από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές είναι πολύ πιθανό να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αντίστοιχα, το σερφάρισμα σε ιστοσελίδες αμφιβόλου προέλευσης και περιεχομένου εγκυμονεί αντίστοιχους κινδύνους, καθώς μπορεί να κρύβεται κακόβουλο λογισμικό ειδικά φτιαγμένο για κινητά τηλέφωνα, το οποίο εγκαθίσταται στη συσκευή προκαλώντας διάφορα προβλήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ευάλωτοι σε κακόβουλο λογισμικό είναι και οι χρήστες συσκευών της Apple, οι οποίοι έχουν επιλέξει να «σπάσουν» το κινητό ή την ταμπλέτα τους προκειμένου να εγκαθιστούν σε αυτά εφαρμογές εκτός του iTunes.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για όσους θέλουν να έχουν «το κεφάλι τους ήσυχο» υπάρχουν –όπως και στους υπολογιστές –ειδικά προγράμματα antivirus που εξασφαλίζουν την προστασία της συσκευής. Παράλληλα, με κόστος κοντά στα 20 ευρώ, μπορούν επίσης να φιλτράρουν τα ανεπιθύμητα SMS αλλά και έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού ή και κλειδώματος της συσκευής στην περίπτωση που ο κάτοχός της πέσει θύμα κλοπής.