Με γενικόλογους αφορισμούς προσπάθησε χθες να ξορκίσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος τις ερωτήσεις των δικαστών, οι οποίες στόχευαν ευθέως στην καρδιά του κατηγορητηρίου για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. Πολλές φορές, μάλιστα, αναζήτησε «σωσίβιο» στον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, δικαιολογώντας την άρνησή του να μιλήσει ακόμη και για τις χειρόγραφες σημειώσεις του.

Δεν ήταν εξάλλου λίγες οι στιγμές που ο πρώην υπουργός έχασε την ψυχραιμία του, όταν κλήθηκε να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για ύποπτες συναλλαγές, εμβάσματα, οφσόρ εταιρείες και αγορές ακινήτων, που αποτελούν και τη βάση των δεδομένων του κατηγορητηρίου.

«Αρνούμαι να κάνω κουβέντα», «είναι ψέματα αυτά», «δεν περίμενα να πέσετε θύμα των σκευωριών», «τι λογικές είναι αυτές;», «είστε προκατειλημμένοι», «δεν έχετε τίποτα εις βάρος μου, μόνο αέρα κοπανιστό», «δεν με ενδιαφέρουν τα κουτσομπολιά», είναι μερικές μόνο από τις απαντήσεις που επέλεξε να δώσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος αποφεύγοντας την κρίσιμη στιγμή της απολογίας του να τοποθετηθεί για όσα του αποδίδονται.

ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ. «Μας ενδιαφέρει να μας δώσετε πειστικές εξηγήσεις», έλεγε και ξανάλεγε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρήστος Κατσιάνης στον πρώην υπουργό. Εκείνος, όμως, όπως φάνηκε από τη στάση του, δεν ήταν διατεθειμένος να ξεφύγει ούτε μία μοίρα από την αρχική υπερασπιστική του γραμμή, ενώ αρνήθηκε να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα και με τη λογίστριά του Φρόσω Λαμπροπούλου, οι οποίοι επέμεναν να έρθουν σήμερα πρόσωπο με πρόσωπο με τον βασικό κατηγορούμενο.

«Θα έχουμε θέατρο εδώ πέρα. Αυτό το παιχνίδι το έκανα μία φορά και δεν το ξανακάνω», είπε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Το μόνο που ομολόγησε είναι ότι «ήταν λάθος που διάλεξα την αγορά του σπιτιού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οποιο άλλο και αν διάλεγα, δεν θα είχα πρόβλημα και θα γλίτωνα πολλά πράγματα».

Ενώ υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της αγοράς των επίδικων ακινήτων που κατέληξαν σε συγγενικά του πρόσωπα, αρνήθηκε ότι ο ίδιος έχει την παραμικρή σχέση με τις οφσόρ εταιρείες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για την απόκτησή τους. Οταν ο κλοιός των ερωτήσεων άρχισε να σφίγγει γύρω του, τότε απαντούσε γενικόλογα.

Εισαγγελέας (Γεωργία Αδειλήνη): Πώς εξηγείτε ότι έμβασμα 1,4 εκατ. ελβετικών φράγκων φεύγει από τη ΜΙΕ (εταιρεία που συνδέεται με τα γερμανικά υποβρύχια) και καταλήγει στην αδελφή τής πρώην συζύγου σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Να ρωτήσετε τους κατασκευαστές αυτού του παραμυθιού. Δεν περίμενα να πέσετε θύμα των σκευωριών.

Εισαγγελέας: Πώς γίνεται ακίνητα μέσω των υπεράκτιων εταιρειών Bluebell και Torcaso να καταλήγουν με αμαρτωλά χρήματα σε συγγενικά σας πρόσωπα και όχι στον εξάδελφό σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Στην κόρη μου πήγαν αμαρτωλά χρήματα; Τι λογικές είναι αυτές; Με εκπλήσσετε. Είστε προκατειλημμένη.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο Νίκος Ζήγρας χειραγωγήθηκε από τον ανακριτή. Πώς εξηγείτε ότι άλλοι συγκατηγορούμενοί σας, που απολογήθηκαν εδώ, έχουν πειστεί πως είναι δικές σας οι οφσόρ εταιρείες;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν έχετε δικαίωμα να με ρωτάτε για προσωπικά δεδομένα και για το τι λένε οι άλλοι.

Εισαγγελέας (Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος): Πώς βρέθηκε το πρωτότυπο πρακτικό διάλυσης της οφσόρ Bluebell στο γραφείο σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Εκεί είχε γραφείο και ο Ζήγρας.

Δικαστής: Στο σπίτι σας στην Ακρόπολη κατασχέθηκε μετοχή της Nobilis (εταιρεία η οποία, κατά το κατηγορητήριο, ανήκει στον κατηγορούμενο).

Α. Τσοχατζόπουλος: Μπορεί να είχε ξεπέσει κανένας φάκελος.

Εκρηξη για την αποβολή

Δικηγορική έκρηξη προκάλεσε η απόφαση του προέδρου να ζητήσει από αστυνομικό να αποβάλει από την αίθουσα τον υπερασπιστή του Τσοχατζόπουλου, Γ. Παγορόπουλο, ο οποίος κατήγγειλε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη.