Με μυστικές πτήσεις χρηματαποστολών μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα χαρτονομίσματα αξίας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τo 2011, όταν σημειωνόταν μαζική απόσυρση καταθέσεων, ώστε να μην ξεμείνουν από μετρητά οι τράπεζες, αποκαλύπτει σε χθεσινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιστρατεύθηκαν γιγαντιαία Μπόινγκ της εταιρείας μεταφορών Maersk, αλλά και μικρότερα ελληνικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Πράγματι, σύμφωνα με πηγή της Τραπέζης της Ελλάδας, κατά την περίοδο 2010-2012 ήρθαν στην Ελλάδα 28 δισ. ευρώ για να εφοδιαστούν οι τράπεζες. Ετσι, η νομισματική κυκλοφορία αυξήθηκε από 20 δισ. ευρώ το 2009 σε 48 δισ. ευρώ το 2012. Ενα μέρος από αυτά ήρθε με αεροπλάνα, με τις ειδικές πτήσεις cargo, όπως τις ονομάζουν.

Η κορύφωση της κρίσης ήταν το 2011, όταν η τρόικα απειλούσε να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αλλά και το 2012, κατά την προεκλογική περίοδο. «Μια τράπεζα μας περιέγραψε περιστατικό όπου ένας πελάτης απέσυρε 3 εκατ. ευρώ από λογαριασμό του σε κατάστημά της στην Κηφισιά και στη συνέχεια κατέβηκε στο υπόγειο του καταστήματος και τα έβαλε στη θυρίδα του», αναφέρει η πηγή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Τα 28 δισ. που ενίσχυσαν τη νομισματική κυκλοφορία αντιστοιχούν σε 14 νταλίκες γεμάτες με νομίσματα των 100 ευρώ, σύμφωνα με την πηγή. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα τυπώνει μόνο χαρτονομίσματα των 10 ευρώ, ενώ σύντομα είναι πιθανό να τυπώσει και τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι υπήρχαν ελλείψεις σε όλα τα χαρτονομίσματα, εκτός από αυτά των 10 ευρώ. Τον Ιούνιο του 2011 οι Ελληνες απέσυραν 1-2 δισ. ευρώ την ημέρα από το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα. «Οι Ελληνες έπρεπε να στείλουν στρατιωτικά αεροπλάνα στην Ιταλία να φέρει χαρτονομίσματα. Σε αυτό το σημείο φτάσαμε», αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος που επέβλεψε την αποστολή, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα που η τρόικα εκτόξευε απειλές προς τους Ελληνες για τη διακοπή της χρηματοδότησης, εξουσιοδοτούσε στρατιωτικά και εμπορικά αεροπλάνα cargo να τους εφοδιάσουν με δισεκατομμύρια ευρώ, παρατηρεί ο συντάκτης. Το δημοσίευμα επικαλείται, μάλιστα, και δήλωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ότι, αν δεν είχε καλυφθεί η ζήτηση για μετρητά, θα είχε δοθεί η εντύπωση πως οι τράπεζες δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους καταθέτες προκαλώντας κρίση εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας.

Τα χαρτονομίσματα

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες το νόμισμα που κυκλοφορεί αντιστοιχεί συνήθως στο 4%-8% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα το 2009 ήταν 8,2% και μετά τις «ενέσεις» λόγω κρίσης έφθασε στο 24,8%. Ετσι, στην Ελλάδα κυκλοφορούν σήμερα περισσότερα χαρτονομίσματα από ό,τι στην Ολλανδία, αν και η οικονομία της τελευταίας είναι τετραπλάσια από την ελληνική