«Στην υπεραισιοδοξία μας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και λιγότερο στον λάθος «πολλαπλασιαστή» οφείλεται η υποεκτίμηση των επιπτώσεων της λιτότητας στην ύφεση», υποστηρίζει τώρα το ΔΝΤ σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε χθες.

Οι τεχνοκράτες που υπογράφουν τη μελέτη με τίτλο «Αξιολογώντας την επίδραση και την κλιμάκωση πολυετών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής: ένα γενικό πλαίσιο» καταγράφουν μια σειρά από παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στη διάψευση των προσδοκιών του Ταμείου: τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις που συνάντησε το πρόγραμμα και άλλα.

Πάντως, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο του έντονου διαλόγου που διεξάγεται την περίοδο αυτή σχετικά με τα προγράμματα λιτότητας, το κλίμα διαμορφώνεται υπέρ των οπισθοβαρών προγραμμάτων, δηλαδή προγραμμάτων με σταδιακή και αργή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Αντίθετα στην Ελλάδα, ως γνωστόν, επιχειρήθηκε να γίνουν όλα στην αρχή. Οι μελετητές επισημαίνουν ότι στην πράξη διαπιστώνεται πλέον πως οι οικονομίες που εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα πέφτουν σε περιόδους βαθιάς ύφεσης, οπότε οι «πολλαπλασιαστές» συχνά ξεπερνούν τη μονάδα.