«Επρεπε να γίνει». Με τη φράση αυτή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δικαιολόγησε χθες τη δημόσια παραδοχή του για την ανάγκη ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα που έφερε το θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία. Και έπρεπε να γίνει, διότι «ήταν απαραίτητο να αποσαφηνιστεί ότι τίποτα δεν αποσιωπάται ενόψει των βουλευτικών εκλογών», είπε ο υπουργός Οικονομικών σε κομματική ημερίδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ρηνανίας-Παλατινάτου. Στόχος του, όπως είπε, ήταν να σταματήσει τις εικασίες για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Η χθεσινή αιτιολόγηση δείχνει ότι ήταν μια πολύ καλά σταθμισμένη κίνηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών για να προλάβει το κακό: να ανακόψει την προσπάθεια των αντιπάλων Σοσιαλδημοκρατών να παρουσιάσουν τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ ως ψεύτες που συγκαλύπτουν για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας την πραγματική διάσταση του ελληνικού προβλήματος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ έχουν ήδη αναγάγει το ελληνικό ζήτημα σε κύριο μέτωπο προεκλογικής αντιπαράθεσης με τη Μέρκελ. «Εμείς είπαμε από την αρχή την αλήθεια στους πολίτες. Η Μέρκελ όχι», είπε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». «Φαίνεται και τώρα στο θέμα της Ελλάδας: η Καγκελάριος Μέρκελ παραπλάνησε τους ψηφοφόρους ήδη μία φορά πριν από τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το 2010 με την εξαγγελία ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για την Ελλάδα». Οπως ξέρουμε, η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Αυτή την εκλογική απάτη θέλει τώρα να την επαναλάβει», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ. «Ο λογαριασμός θα έρθει μετά τις εκλογές, όταν η Ελλάδα, εγγυημένα, θα ζητήσει δεύτερο κούρεμα του χρέους. Η χώρα έχει μπροστά της έναν μαραθώνιο».

Στο θέμα του δεύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν είναι περισσότερο γαλαντόμος από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε που το απορρίπτουν. «Προτού μιλήσουμε για κούρεμα του χρέους, πρέπει οι Ελληνες επιτέλους να μοιράσουν δίκαια τα βάρη. Θεωρώ αυτονόητο να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών εκείνοι οι οποίοι πρακτικά λεηλάτησαν τη χώρα επί δεκαετίες», ήταν η απάντηση του Γκάμπριελ στη σχετική ερώτηση. Οσο για το επιχείρημα ότι οι πλούσιοι δεν ζουν πλέον στην Ελλάδα, «εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να φορολογούν τους πολίτες τους ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους».

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Η υπεκφυγή του Γκάμπριελ δείχνει πόσο ευαίσθητο πολιτικά είναι το ζήτημα του δεύτερου κουρέματος της Ελλάδας που θα κληθεί αυτή τη φορά να πληρώσει και ο γερμανός φορολογούμενος. Ετσι, γίνεται ανέφικτο πολιτικά αυτό το οποίο οικονομολόγοι και αναλυτές θεωρούν επιβεβλημένο. «Μεσοπρόθεσμα είναι η μοναδική εναλλακτική λύση», εκτιμούσε σε χθεσινό της δημοσίευμα η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» παραπέμποντας σε υπολογισμούς της DZ-Bank (τέταρτο σε μέγεθος πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας) ότι το ελληνικό χρέος το 2017 θα είναι στα επίπεδα του τρέχοντος έτους, δηλαδή 175% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ υπολογίζει με χαμηλότερο ποσοστό 150% του ΑΕΠ.