Τι σημαίνει καλή χρονιά για το κρασί; Κατ’ αρχάς, ποιοτικά σταφύλια σε ικανοποιητικές ποσότητες, πράγμα που φαίνεται ότι εφέτος ισχύει σε όλη την Ελλάδα από το ένα άκρο έως το άλλο. Κάποιοι παραγωγοί είναι ενθουσιασμένοι, παρότι άλλοι εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι αφού βρίσκονται μόλις στο μέσον του τρύγου. «Φαίνεται ότι το 2013 θα είναι εξαιρετική χρονιά και μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων», λέει ο οινολόγος Στέλιος Κεχρής, πρόεδρος της εταιρείας Οίνοι Βορείου Ελλάδος, γεγονός που οφείλεται στο ότι εφέτος «είχαμε έναν πολύ καλό βλαστικό κύκλο με ήπιο χειμώνα, κανονικές θερμοκρασίες, αρκετές βροχοπτώσεις και ζεστή άνοιξη, με βροχές μεν, αλλά λίγες κατά την περίοδο της ωρίμασης, ενώ δεν υπήρξαν καύσωνες που στρεσάρουν τα αμπέλια και μειώνουν σημαντικά τα αρώματα κυρίως των λευκών κρασιών».

Το χαρακτηριστικό του εφετινού καλοκαιριού είναι τα δροσερά βράδια σε συνδυασμό με το ελαφρύ αεράκι, που βοήθησαν την ομαλή πορεία ωρίμασης σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες από ό,τι συνήθως. Ετσι, δεν παρουσιάστηκαν αρρώστιες, πράγμα βασικό για την επιτυχία ενός κρασιού.

Τα λευκά κρασιά της εφετινής χρονιάς λοιπόν προβλέπεται να είναι πολύ αρωματικά και ευχάριστα, με υψηλή οξύτητα και καλό αλκοολικό βαθμό. «Τα κόκκινα, εξάλλου, παρότι είναι νωρίς ακόμη, φαίνεται να έχουν επίσης πολύ καλή φαινολική ωριμότητα. Προβλέπεται να είναι πλούσια στη γεύση, με ωραία χρώματα και επιδεκτικά παλαίωσης. Τώρα μένει αυτό να επιβεβαιωθεί, διότι το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός είναι ένα στοίχημα για εμάς», λέει ο κ. Κεχρής, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι «από πλευράς όγκου η συγκομιδή θα κυμανθεί περίπου στα περυσινά επίπεδα».

Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή από τη Θράκη έως την Ηπειρο και τον Ολυμπο, είναι πολύ εκτεταμένη, με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και ποικίλα χώματα από περιοχή σε περιοχή. Σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται αύξηση σε ποσοστό 10%. Αλλού, όμως, για παράδειγμα στα κτήματα Porto Carras της Χαλκιδικής, όπως μας είπε η οινολόγος Διώνη Σαμαρά, «οι εφετινές αποδόσεις παρουσιάζουν μέχρι στιγμής μια πτώση 25%-30%, ωστόσο τα λευκά σταφύλια (μαλαγουζιά, ασύρτικο και αθήρι) είναι πολύ καλά ενώ αναμένονται και εξαιρετικά κόκκινα».

Συγκρατημένος ακούγεται και ο Στέλιος Μπουτάρης: «Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι μια πραγματικά καλή χρονιά διότι, αν βρέξει τον Σεπτέμβριο που θα τρυγούμε ακόμη, θα χάσουμε ό,τι κερδίσαμε μέχρι τώρα». Αν όμως ο καιρός συνεχιστεί όπως είναι τώρα, η χρονιά θα είναι καλή τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Ανάλογα καλές χρονιές ήταν το 2011 και το 2007, σε αντίθεση με τις μέτριες 2008 και 2009 και το πολύ κακό 2010. Επισημαίνει, επίσης, την πρωιμότητα του τρύγου: «Στην Κεφαλονιά ο τρύγος ξεκίνησε τον Ιούλιο, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει. Αλλά και εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα, αρχίσαμε στις 14 Αυγούστου αντί για τις 28, όπως συνήθως. Ο Απρίλιος ήταν ζεστός, ο Μάιος πολύ δροσερός και ακολούθησε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι χωρίς καύσωνες. Το αεράκι μάς ευνόησε, αντίθετα με τις Κυκλάδες που ταλαιπωρήθηκαν πολύ».

Πράγματι, στις Κυκλάδες, ο δυνατός αέρας φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή, αν και η ποιότητα των σταφυλιών είναι και εκεί πολύ καλή.

Νότια Ελλάδα. Κατεβαίνοντας προς τον Νότο ο ενθουσιασμός μεγαλώνει. «Στην Κρανιά έχουμε μόνιμα δροσιά, πάντα λοιπόν υπάρχει περιθώριο για καλές χρονιές. Εφέτος ειδικά ήταν περισσότερη και μας ευνόησε. Το μικροκλίμα μάς βοηθάει πολύ. Το μέρος είναι ορεινό, στα 700 υψόμετρο, με αύρα από τη θάλασσα και αέρηδες από το απέναντι βουνό που είναι δασωμένο, και έτσι δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις. Θα πρέπει να συμβεί κάτι ασυνήθιστο, π.χ. βροχοπτώσεις και λίβας για πολλές ημέρες», λέει ο λαρισαίος γιατρός και οινοπαραγωγός Δημήτρης Κατσαρός, ο οποίος προσδοκά τα κρασιά του 2013 να είναι εξαιρετικά, πολύ καλύτερα από του 2008 και του 2010 που ήταν επίσης καλά. Μέχρι στιγμής στην Κρανιά έχουν τρυγήσει τα 2/3 των λευκών σταφυλιών και μέσα στις επόμενες τρεις-τέσσερις ημέρες θα τρυγηθούν και τα υπόλοιπα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και ο τρύγος των ερυθρών καμπερνέ. «Τα σταφύλια μας είναι υγιέστατα, άρρωστη ρώγα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα». Στην Κρανιά, εξάλλου, δεν τίθεται θέμα ποσότητας. Ο Δημήτρης Κατσαρός και ο γιος του Ευριπίδης κάνουν πάντα πράσινο τρύγο, για ελεγχόμενη ποσότητα.

Για τον οινολόγο Πάνο Ζουμπούλη, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και 35 χρόνια στην Αττική και στην Αργολίδα, «το 2013 είναι πολύ παράξενη χρονιά. Τόσο πρώιμο τρύγο δεν έχω ξαναδεί. Στην Αττική τουλάχιστον δεν έχει συμβεί ποτέ. Τα λευκά σταφύλια, τόσο τα ξενόφερτα σοβινιόν μπλαν, σαρντονέ, βιονιέ όσο και τα δικά μας όπως η μαλαγουζιά, έχουν τρυγηθεί σχεδόν παντού σε όλη την Ελλάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο», λέει.

Πρώιμος ήταν ο τρύγος και στη Νεμέα. Ο οινοποιός Γιώργος Παλυβός δηλώνει ενθουσιασμένος: «H χρονιά ξεκίνησε πολύ όμορφα, με άνοιξη ξηρή χωρίς υγρασία και θερμοκρασίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πολύ καλές. Εκπληξη ήταν ότι ο τρύγος άρχισε δέκα ημέρες νωρίτερα και τα σταφύλια μας είναι δροσερά και αρωματικά. Οι φλούδες των σταφυλιών δεν κάηκαν και όλες οι ρώγες είναι εξαιρετικά υγιείς. Για παράδειγμα, η μαλαγουζιά που τρυγάμε αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ ευαίσθητη ποικιλία γιατί η φλούδα της είναι πολύ λεπτή, εφέτος όμως είναι απίστευτα καλή».

Στη Νεμέα καλλιεργούν μαλαγουζιά, σαρντονέ και λίγο ροδίτη, όπως και κάποιες ακόμη ξένες λευκές ποικιλίες σε πειραματικό στάδιο. Η καρδιά και η ψυχή του αμπελώνα όμως είναι το αγιωργίτικο που καλύπτει το 90% της παραγωγής. Ο τρύγος του αγιωργίτικου δεν έχει αρχίσει ακόμη, αλλά τα προγνωστικά είναι εξαιρετικά. «Οι μετρήσεις μάς αφήνουν πραγματικά άναυδους. Εχουν χρώμα, η φρεσκάδα τους φαίνεται, είναι αρωματικά, με ισορροπημένη οξύτητα. Είμαστε αισιόδοξοι, διότι και οι προβλέψεις του καιρού είναι με το μέρος μας. Σε όλη τη Νεμέα περιμένουμε καλή ποιότητα και ικανοποιητικές ποσότητες», λέει ο Γιώργος Παλυβός.

Στην Κρήτη τα σταφύλια λάμπουν σαν διαμάντια

Oπως ενημερώνειο Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος των Wines of Crete, «στη Σητεία, και στις Δάφνες τα λιάτικα και οι ξένες ποικιλίες ωρίμασαν εφέτος νωρίτερα. Το ίδιο και στην ευρύτερη περιοχή των Πεζών, υπάρχει μια πρωιμότητα 10-15 ημερών. Τα σταφύλια μας είναι εντελώς υγιή· μπαίνεις στο αμπέλι και τα βλέπεις να λάμπουν σαν διαμάντια».