Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Aλ Ασαντ βομβαρδίζουν σήμερα, Πέμπτη προάστια της Δαμασκού που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, εντείνοντας την πίεση στην πολιορκημένη ζώνη στα ανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, μία ημέρα αφού η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα στην ίδια περιοχή.

Ο στρατός και η αεροπορία της Συρίας έπληξαν από το πρωί πολλές ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, ιδιαίτερα αυτές στις οποίες η αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ είχαν κάνει την προηγουμένη χρήση χημικών όπλων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας μεγάλης επίθεσης του στρατού με στόχο να απωθήσει τους αντάρτες από στρατηγικής σημασίας σημεία που ελέγχουν στην περιφέρεια της συριακής πρωτεύουσας.

«Μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν πολλές επιδρομές σήμερα το πρωί στο Χαν αλ-Σέιχ και τη Ζαμάλκα, τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους (…), ενώ μαίνονται σφοδρές μάχες» αναφέρει το Παρατηρητήριο προσθέτοντας ότι τα προάστια «Ζαμάλκα και Μοανταμίγετ αλ-Σαμ έγιναν στόχοι βροχής οβίδων».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βασίζεται σ’ ένα δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών στη Συρία.

Η Ζαμάλκα, η οποία βρίσκεται στην ανατολική περιφέρεια της Δαμασκού, και η Μοανταμίγετ αλ-Σαμ, νοτιοδυτικά της πρωτεύοσυας, διαφεύγουν εδώ και καιρό από τον έλεγχο του στρατού και περιλαμβάνονται στις ζώνες που σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση επλήγησαν από μια χημική επίθεση την οποία φέρεται ότι πραγματοποίησε ο στρατός.

Ένας ακτιβιστής που έχει την έδρα του στην ανατολική Βηρυτό, ο Αμπού Τζιχάντ, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η δραματική κλιμάκωση της βίας το τελευταίο 24ωρο συνδέεται με μια απόπειρα του στρατού να ανακαταλάβει τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες κοντά στην πρωτεύουσα.

Χθες Τετάρτη ο στρατός «εξαπέλυσε επιθέσεις στην περιοχή της Γούτα», στην περιφέρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με τον Αμπού Τζιχάντ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις «επέστρεψαν στις τοποθεσίες Ιρμπίν, Χαράστρα, Τζομπάρ, Ζαμάλκα και Άιν Τέρμα», σύμφωνα με έναν ακτιβιστή.

Χθες ακτιβιστές και η συριακή αντιπολίτευση είχαν δηλώσει πως χημικές επιθέσεις είχαν στόχο αυτές ακριβώς τις ζώνες.

«Ασφαλώς δεν ανακατέλαβαν αυτές τις περιοχές, επειδή δεν μπορούν να τις θέσουν υπό έλεγχο μέσα σε μια ημέρα, αλλά ανακατέλαβαν στρατηγικά σημεία», πρόσθεσε ο Αμπού Τζιχάντ, διευκρινίζοντας ότι οι αντάρτες εξαπέλυσαν αντεπίθεση.

Οι αντάρτες ελέγχουν πολλές πόλεις και χωριά στην περιοχή της ανατολικής Γούτα και σε μια λωρίδα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, τα οποία έχουν γίνει εδώ και ένα χρόνο τα προπύργιά τους.

Ο στρατός προσπαθεί έκτοτε συστηματικά να απωθήσει τους αντάρτες από την περιφέρεια της Δαμασκού για να προστατέψει την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βία στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από την αρχή της εξέγερσης στα μέσα Μαρτίου 2011, η οποία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Το συριακό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από τη Ρωσία, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στον χθεσινό βομβαρδισμό και έκανε λόγο για προβοκάτσια από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ομως η χθεσινή επίθεση παραμένει μία από τις βιαιότερες της συριακής σύρραξης και προκάλεσε κύμα διεθνούς καταδίκης.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνήλθαν κεκλεισμένων των θυρών χθες το βράδυ ζήτησαν «να ριχθεί φως» στις κατηγορίες για τη χρήση χημικών όπλων και «χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ» να ερευνήσει το θέμα, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να υιοθετήσουν επίσημη απόφαση, εξαιτίας της διαφωνίας της Ρωσίας και της Κίνας.

Πολλές χώρες του ΟΗΕ, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν την άμεση μετάβαση στον τόπο της χθεσινής επίθεσης της ομάδας του ΟΗΕ που βρίσκεται από την Κυριακή στη Δαμασκό για να ερευνήσει τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύρραξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επίσης «άμεση πρόσβαση» για τον ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης, αλλά δεν έκαναν λόγο για παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» από το καθεστώς, έναν χρόνο και μία ημέρα ακριβώς από την προειδοποίηση που είχε διατυπώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τη Δαμασκό ότι η χρησιμοποίηση του χημικού οπλοστασίου δεν θα γινόταν ανεκτή.

Ο σουηδός επιστήμονας Ακε Σέλστρομ, επικεφαλής της ομάδας των 35 επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα που βρίσκεται στη Συρία, δήλωσε χθες ότι οι πληροφορίες για επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο, πιθανότατα σαρίν, στα περίχωρα της Δαμασκού πρέπει να διερευνηθούν.

Σε δηλώσεις του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT και έχοντας δει μόνο τηλεοπτικά πλάνα, ο επιστήμονας είπε ότι ο υψηλός αριθμός των θυμάτων φαίνεται ύποπτος.

«Είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Για να γίνει αυτό πρέπει κάποιο μέλος του ΟΗΕ να απευθυνθεί στον Γενικό Γραμματέα και να τού πει ότι πρέπει να διερευνήσουμε αυτό γεγονός. Βρισκόμαστε επί τόπου» είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του από τη Δαμασκό.