Το κυνήγι για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετρά πολλούς αιώνες. Και φαίνεται ότι δεν θα σταματήσει, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες φήμες που έχουν ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία –και όχι μόνο –της Αμφίπολης Σερρών, εκεί όπου πριν από έναν χρόνο η αρχαιολογική σκαπάνη άρχισε να φέρνει στο φως έναν ταφικό περίβολο ο οποίος όμως δεν φαίνεται να έχει, με τα έως τώρα στοιχεία, ουδεμία σύνδεση με τον μακεδόνα στρατηλάτη.

«Προς το παρόν σκάβουμε τον περίβολο. Δεν έχουμε φτάσει στο εσωτερικό, δεν ξέρουμε καν τι θα βρούμε μέσα και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να πούμε τίποτε απολύτως για το ποιοι ήταν θαμμένοι εκεί», λέει στα «ΝΕΑ» η επικεφαλής της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη. «Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα, για έναν μαρμάρινο περίβολο ύψους 3 μ., που χρονολογείται την περίοδο 325-300 π.Χ., σε μια εποχή με πολλά σημαντικά γεγονότα στην περιοχή», συνεχίζει η κυρία Περιστέρη για το μνημείο, με διάμετρο 160 μ. και περίμετρο 500 μ., που εν μέρει έχει χάσει το υλικό του.

Οσο κι αν είναι αβέβαιο το ποιος έχει ταφεί στο εσωτερικό του περιβόλου, εκτιμάται ότι συνδέεται με το μνημείο-σύμβολο του Νομού Σερρών, τον Λέοντα της Αμφίπολης, καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι βρισκόταν στην κορυφή του εντυπωσιακού περιβόλου που άρχισε να ανασκάπτεται πέρυσι.

Το Διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά με την «ανακάλυψη» του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη Σερρών προτού καν οι επιστήμονες φτάσουν στην είσοδο του περιβόλου και δουν το περιεχόμενό του, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η ανακοίνωση μιας ανάλογης «ανακάλυψης» προκαλεί φρενίτιδα. Και αν κάποιες από τις θεωρίες φαίνεται να έχουν έστω μια λογική βάση, δεν είναι λίγες εκείνες που έχουν στόχο την προπαγάνδα ή ακόμη και την προώθηση της καριέρας πολιτευτών, ενώ κάποιες άλλες μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν.

Οι περισσότερες θεωρίες θέλουν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια. Και μπορεί μεν κάποιοι να τον αναζήτησαν σε έναν αλαβάστρινο τάφο που είχε βρεθεί στο ρωμαϊκό νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας και άλλοι στο τέμενος του Προφήτη Δανιήλ, δεν έλειψαν όμως εκείνοι που τον αναζήτησαν με τη βοήθεια μέντιουμ αλλά και εκείνοι που υποστήριζαν ότι διέθεταν μυστικούς χάρτες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«ΑΝΘΡΑΚΑΣ» ΚΑΙ Η ΣΙΒΑ. Και αν η πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος δεν τον είχε στα σπλάχνα της, η όαση της Σίβα θα μπορούσε; Η είδηση της ανακάλυψης του τάφου στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 από τη Λιάνα Σουλβατζή έκανε τον γύρο του κόσμου, αλλά ξεφούσκωσε γρήγορα, καθώς αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός.

Δεν είναι λίγοι όμως και εκείνοι εκτός αιγυπτιακών συνόρων που διεκδικούν τη σορό του μακεδόνα βασιλιά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για να μην καταστραφεί από τους χριστιανούς η σορός μαζί με τον τάφο, της άλλαξαν… ταυτότητα και υποστήριξαν ότι ανήκει στον Αγιο Μάρκο. Τη φυγάδευσαν στη Βενετία και σήμερα βρίσκεται στον ναό που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία της Πόλης των Δόγηδων, ως σκήνωμα του Αγίου Μάρκου.

Και το Ουζμπεκιστάν όμως μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει τον τάφο που ψάχνουν οι Ιντιάνα Τζόουνς ανά τον κόσμο. Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τον «ανακάλυψαν» κάτω από ένα στέγαστρο, στο χωριό Ισκεντέρ Ζουλκερνάι.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Κομμάτι από τη δόξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου όμως έφτασε να διεκδικεί και η Αυστραλία. Σε ένα σπήλαιο στο τουριστικό θέρετρο Μπρουμ λέγεται ότι είχαν βρεθεί χαραγμένες αρχαίες ελληνικές επιγραφές, ανάμεσά τους και μία που αναφέρει το όνομα του Αλεξάνδρου. Ομογενείς μάλιστα υποστηρίζουν ότι μέσα στη σπηλιά βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έστειλαν επιστολή στη Σκότλαντ Γιάρντ ώστε να ερευνηθεί το σημείο.